Asalt de weekend la graniţa cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de români îşi fac cumpărăturile în ţara vecină, sâmbăta şi duminica, formându-se cozi interminabile la Vama Siret. Lumea se duce la Cernăuţi, unde mărfurile de orice fel sunt mai

Mii de români îşi fac cumpărăturile în ţara vecină, sâmbăta şi duminica, formându-se cozi interminabile la Vama Siret. Lumea se duce la Cernăuţi, unde mărfurile de orice fel sunt mai ieftine decât în România.

Sucevenii iau cu asalt graniţa cu Ucraina în fiecare weekend pentru a-şi umple frigiderele şi pentru a se aproviziona cu ţigări, băuturi alcoolice şi carburant. În zilele de sâmbătă şi duminică, numărul celor care pleacă spre Cernăuţi pentru cumpărături se triplează, iar de aici rezultă şi cozile de maşini. Pentru a pătrunde pe teritoriul ucrainean, "turiştii" de shopping stau şi câte una-două ore la coadă, cam la fel cât se pierde şi la întoarcerea în ţară.

Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret se animă brusc la fiecare sfârşit de săptămână. Încă de la primele ore ale dimineţilor de sâmbătă şi duminică, maşină după maşină se aşază ordonat pentru a trece peste graniţă. Tineri sau bătrâni, toţi au acelaşi scop: cumpărături mai ieftine. "Şi o ţigărică, şi un peşte, ceva mâncărică, o vodculiţă. Asta cumpărăm de acolo.

Preţurile sunt cam la jumătate faţă de la noi, şi se merită", a sintetizat Ion Irimiţă coşul cu care urma să se întoarcă din Ucraina. Ideea că vor face o afacere bună îi face îngăduitori pe oamenii care stau la rând. "Eu am vreo 45 de minute de când aştept şi cred că mai am de stat cel puţin jumătate de oră până să intru în Ucraina. Asta este, nu ne plângem, mai ales că produsele pe care le cumpărăm de acolo sunt şi mai ieftine şi calitativ mai bune.

Este şi motivul pentru care mergem de cinci-şase ori pe lună pentru aprovizionare", a mărturisit Cezar Covalciuc, unul dintre "turiştii" de weekend. Şi pentru Daniel Andrei drumurile din România în Ucraina au devenit o obişnuinţă. În ţară lucrează la o benzinărie, dar carburant cumpără de la vecini. Tot el explică şi motivele: "La noi un litru de benzină costă 3,3 lei, iar la ei numai 2,5 lei. Aşa că altceva nu e de spus".

Micul trafic de frontieră, înfloritor

Dacă cei mai mulţi merg în Ucraina doar pentru interes propriu, alţii au făcut deja o afacere de succes din a cumpăra mai ieftin şi a vinde mai scump. Sunt oamenii care se ocupă cu micul trafic. Am întâlnit şi noi unul. A acceptat să stea de vorbă cu noi, fără a-şi divulga numele. Reţeta de făcut bani cinstit este destul de simplă. Proprietarul încarcă în maşină încă patru persoane şi apoi trece frontiera la vecinii ucraineni. Pentru a nu bate drumul de pomană şi pentru a nu consuma benzină până la Cernăuţi, şi-au făcut propriile legături la doi paşi după graniţă.

De aici încarcă câte un cartuş de ţigări de persoană, un litru de vodcă şi alte produse de strictă necesitate care au căutare pe piaţa din România, cum ar fi carnea de pui, peştele sau sucurile. În plus, rezervorul este umplut cu benzină, astfel că în decurs de o oră maşina trece graniţa de aproximativ două ori în ambele sensuri. Câştigul net este de circa 10-15 euro la cursă, ceea ce zilnic îi bagă în buzunar peste 100 de euro.

Poliţiştii de frontieră au ajuns să-i ştie pe dinafară pe aceşti oameni care se ocupă cu micul trafic, dar spun că nu au ce le face. "Este dreptul fiecărei persoane de a circula liber. Într-o zi poate intra şi ieşi în şi din România de câte ori doreşte. Atât timp cât respectă legislaţia nu-i putem spune nimic", a declarat comisarul-şef Mihai Mereuţă, comandant al Punctului de Trecere a Frontierei Siret.

3.000 de "turişti" pe zi sâmbăta şi duminica

Poliţiştii de frontieră de la Siret s-au obişnuit deja cu acest aflux de persoane în weekend. "Principala cauză a aglomeraţiei este faptul că oamenii profită de zilele libere din România pentru a pleca la cumpărături în Bazarul de la Cernăuţi. Se mai adaugă aici şi controalele mai amănunţite asupra celor care se ocupă cu micul trafic de frontieră şi care sunt monitorizaţi mai atent.

Se ajunge ca timpii de aşteptare să crească, iar cozile cresc", a declarat comisarul-şef Mihai Mereuţă, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Siret. Pentru a diminua din timpul de aşteptare, cel puţin la revenirea în ţară, poliţiştii de frontieră au decis să suplimenteze numărul lucrătorilor, astfel încât verificarea documentelor se face pe patru benzi de circulaţie în loc de două ca în timpul săptămânii.

Datele statistice arată că numărul românilor care trec frontiera spre Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, într-o zi de sâmbătă sau duminică este de aproximativ 3.000, în timp ce în cursul săptămânii nu este mai mare de 1.000. Totuşi, poliţiştii de frontieră sunt convinşi că, odată cu ridicarea vizelor pentru cetăţenii români, numărul celor care vor trece în Ucraina pentru cumpărături se va dubla, iar cozile vor spori.

>> Principala cauză a aglomeraţiei este faptul că oamenii profită de zilele libere din România pentru a pleca la cumpărături în Bazarul de la Cernăuţi
Mihai Mereuţă,
comandant al Punctului de Trecere a Frontierei Siret

Preţuri avantajoase la ţigări şi băutură

"Turismul" în scop de cumpărături este determinat, fără îndoială, de preţurile mai mici la toate produsele. Cel mai avantajos este preţul la ţigări. De exemplu, un cartuş de LM costă în jur de 15 lei, în timp ce preţul pe pieţele din România este de aproape trei ori mai mare. Şi în privinţa băuturilor alcoolice preţurile sunt tentante.

Un litru de vodcă nu costă mai mult de 10 lei, de câteva ori mai puţin decât trebuie să scoatem din buzunare în România. Un kilogram de zahăr este de aproximativ 1,2 lei, în timp ce litrul de ulei nu costă mai mult de 3,5 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite