"Aruncat" la gunoi de patronul italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serafim Hulubeanu, un făgărăşean care a muncit şase ani la negru într-un restaurant de lux din Roma, a murit într-un accident de muncă. Administratorul restaurantului nu recunoaşte că

Serafim Hulubeanu, un făgărăşean care a muncit şase ani la negru într-un restaurant de lux din Roma, a murit într-un accident de muncă. Administratorul restaurantului nu recunoaşte că românul ar fi lucrat pentru el şi spune că era doar un cerşetor care îşi ducea viaţa căutând de mâncare prin gunoaie.

Serafim Hulubeanu, 53 ani, din Făgăraş, de 9 ani în Italia, este acum în drum spre România. Mort, într-un sicriu transportat cu maşina.

Angajat la negru timp de peste 6 ani la un restaurant de lux din Roma, ca om "bun la toate", de la întreţinere şi reparaţii până la paznic în parcare, Serafim Hulubeanu a avut un accident de muncă mortal. Administratorul localului a negat însă că îl cunoaşte, declarând că era un cerşetor. A doua zi, cotidianul "Il Messaggero" publica un articol potrivit căruia românul era un om decăzut, care căuta prin gunoaie.

"Tata era un om respectat"

Am vorbit cu Alice, fiica lui Serafim Hulubeanu, la telefon. Femeia se afla în maşina care transporta corpul tatălui ei către România: "S-a întâmplat pe 11 iunie. Tata a plecat la lucru de dimineaţă în acea zi, aşa cum făcea de peste 6 ani, la restaurantul <> din Roma, din zona Tor di Quinto. Nu era angajat în regulă. Făcea de toate, reparaţii, întreţinere, pază în parcare. Tata era respectat acolo şi nu înţeleg cum s-a putut întâmpla ca să-l declare <> . N-a avut o zi de concediu de ani de zile. Câştiga cam 800 euro pe lună. Un coleg de-al lui, tot din Făgăraş, mi-a spus că în ziua aia lucra la curăţarea motoarelor de la hotele restaurantului, pe o scară, la înălţime, şi că a căzut şi s-a lovit la cap".

După accident, Alice Hulubeanu a fost contactată de administrator, care a încercat s-o convingă, fără succes, să nu declare că tatăl ei lucrase la restaurant, oferindu-i în schimb bani pentru transport şi pentru înmormântare.

Alice a încercat să aducă dovezi că administratorul minte. "Tata avea chei de la vestiarul în care-şi ţinea hainele la restaurant. M-am dus cu un poliţist şi am recuperat hainele. Asta este o probă că tata lucra acolo. Patronul, când m-a văzut, era aşa pornit că am crezut că vine să-mi dea una. Noroc că era poliţistul cu mine", ne spune Alice.

"La consulat şi-au bătut joc de mine"

Disperată, pentru că nu ştia încotro s-o ia, Alice s-a adresat Consulatului României de la Roma: "M-am dus la consulat, dar nici nu s-au uitat la mine. Am vorbit cu un consul tânăr, cu ochelari, Dumitrescu, care m-a trimis la administrator să tratăm şi mi-a spus să fac denunţ. Dar eu nu înţeleg pentru ce e pus acolo. Să mă ajute, nu să-mi spună să mă descurc singură, că asta ştiam dinainte. Avem nişte drepturi, dar numai pe hârtie. Practic, suntem ai nimănui. La consulat e doar incompetenţă şi ignoranţă, când avem o problemă, ridică din umeri", spune Alice. Tânăra a fost nevoită să facă rost de 5.500 de euro, banii ceruţi de firma de pompe funebre care a acceptat să transporte în ţară trupul tatălui său.

Patronul, fostă vedetă a naţionalei de rugby

Alice Hulubeanu s-a adresat unui avocat, care o va asista în procesul contra patronului restaurantului şi care a dat deja ziarul în judecată pentru calomnie. În acelaşi timp, autorităţile au deschis o anchetă pentru omor din culpă şi este verificat aspectul nerespectării angajării pe bază de contract.

Cazul nu pare simplu, pentru că se pare că patronul lanţului de restaurante din care face parte şi "I Meloncini", unde s-a întâmplat accidentul, este Rocco Caligiuri, fostă mare vedetă a naţionalei de rugby a Italiei.

"Strigător la cer". Aşa a catalogat materialul din "Il Messaggero" doamna Maria Chelu, cea care ne-a semnalat cazul românului mort. "În ziar a apărut o ştire absolut denaturată. L-au dat pe om drept cerşetor, dar omul lucra acolo de peste şase ani. Eu lucrez ca îngrijitoare la Roma. Fiica lui lucrează lângă mine, îngrijeşte o bătrână la Furio Camillo. Au anunţat-o foarte târziu. Fata îl aştepta seara cu mâncarea acasă şi el era mort de dimineaţă. Este strigător la cer.

Când i s-a întâmplat accidentul, l-au tratat mai rău ca pe un câine, pentru că italienii au mult respect pentru câini. Mai puţin pentru români. L-au aruncat la gunoi", spune doamna Maria.

Alţi români, victime în Italia

Doi muncitori români, Ionel Bălan şi Marin Gheorghiţă, şi-au pierdut viaţa luni pe un şantier din sudul Italiei, după prăbuşirea unei schele metalice. Unul dintre muncitori a murit imediat, iar al doilea după ce a fost transportat la spital, unde nu a mai fost nimic de făcut. Un al treilea, Ioniţă Dumitru, de 56 ani, a fost rănit.

"Il Messaggero": "A murit vagabondul cartierului"

Iată cum a prezentat ziarul "Il Messaggero" moartea românului: "A murit în timp ce căuta ceva de mâncare. Dintr-un accident cauzat poate de teama de a fi descoperit, un vagabond s-a împiedicat în încercarea de a fugi şi a căzut lovindu-se la cap. Potrivit celor povestite la poliţie de cei care de mai mult timp îl vedeau plimbându-se prin cartier, omul căuta adesea prin gunoaie. Era felul său de a-şi găsi de mâncare. Acelaşi lucru l-a făcut şi ieri după-amiaza, s-a apropiat de containerul unui restaurant şi a început să caute printre gunoaie. Apoi accidentul, datorat probabil fricii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite