Artiştii cer „cultură, nu politică!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Mai mulţi artişti se pronunţă pentru depolitizarea Institutului Cultural Român. Ei nu agreează propunerea partidelor ca Andrei Marga să fie numit în fruntea ICR.

„Partidul Naţional Liberal îşi menţine propunerea de numire a lui Andrei Marga în fruntea Institutului Cultural Român", a afirmat vicepreşedintele liberal Dan Radu Ruşanu, contactat ieri de „Adevărul". El susţine că PNL nu-şi poate schimba propunerea pe baza unor acuzaţii de colaborare cu Securitatea apărute în presă, fără un verdict al CNSAS.

Artistul vizual Dan Perjovschi, regizorii de film Cristi Puiu şi Radu Muntean, actorii Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc şi scriitorul Dan Lungu analizează posibilitatea ca Andrei Marga să devină noul şef al Institutului Cultural Român.

Victor Rebengiuc nu are o părere proastă despre Andrei Marga, dar respinge ideea de implicare politică în activitatea ICR: „Cred că ICR-ul ar trebui să iasă de sub tutela Senatului, iar posturile de conducere ale ICR-ului să fie ocupate prin concurs. Aşa ar fi cel mai bine. Ca să nu mai fie niciun fel de suspiciune politică."

„În loc de Marga ar trebui propus Fuego"

Aceeaşi idee, a depolitizării, e susţinută şi de Dan Perjovschi: „În acest moment, nu nominalizările contează. Domnul Marga nu-mi e simpatic, dar ce se spune pe surse nu mă interesează şi nu ar trebui folosit ca argument. Pe mine mă interesează să devenim dracului transparenţi! Procesul de selecţie a preşedintelui şi a echipei de conducere trebuie să fie pe bază de concurs.

Ce-i tâmpenia asta cu partidele care propun candidaţi? Dacă Guvernul se tot se laudă că vrea să depolitizeze ICR (de şapte ani eu n-am văzut urmă de politcă acolo), ar fi normal ca propunerile să vină de la organizaţiile şi asociaţiile culturale, ca să evităm ideile fixe ale doamnei Lia Olguţa Vasilescu care împarte artiştii în români şi mai puţin români." Dan Perjovschi mai spune că adevărata problemă a ICR este schimbarea misiunii instituţiei, operată prin ordonanţa Guvernului, astfel încât „în loc de Marga ar trebui propus Fuego".

Regizorul de film Radu Muntean nu vede nici el cu ochi buni politizarea ICR-ului şi îl consideră pe Andrei Marga un om politic: „Eu nu ştiu cine îşi imaginează că pe domnul Marga îl recomandă mai degrabă statutul de om de cultură decât cel de om politic. Cred că despre asta e vorba. Nu am nimic cu domnul Marga, nu-l cunosc, dar e mai degrabă politician decât om de cultură. Nu cred că poate să nege nimeni lucrul ăsta. Şi asta înseamnă că ICR-ul s-a politizat, e o consecinţă logică."

„Nu e nicio lumină, e aceeaşi beznă"

Un alt regizor de film, Cristi Puiu, este de părere că, dacă Andrei Marga a fost într-adevăr colaborator al Securităţii, „ar fi de bun simţ" ca el „să se retragă pur şi simplu". Dincolo de aceasta, el pune şi problema competenţei lui Marga: „În ceea ce priveşte instalarea sa în funcţia de şef la ICR, cred că observaţia cea mai pertinentă a făcut-o Dan Perjovschi. El se întreba, retoric, cum de ar fi bun Marga la ICR, dacă n-a fost bun la Ministerul de Externe? Deci, ce-l recomandă pe Marga, pentru funcţia de şef la ICR? Eu zic că nimic. Absolut nimic."

„În noua lumină, cu dezvăluirile care arată că Andrei Marga a colaborat cu Securitatea, cum vedeţi propunerea Guvernului, de instalare a lui Marga în fruntea ICR?", l-a întrebat „Adevărul" şi pe Marcel Iureş. „Nu e nicio lumină, e aceeaşi beznă", a răspuns actorul. „Din păcate, ne adâncim în beznă. Dărâmi o construcţie aflată la început, făcută de Horia-Roman Patapievici, care a fost o izbândă, îi tai un sfert din buget şi pui un om despre care toată lumea spune că e suspect. E o noapte, nu se vede nicio lumină. Pe domnul Marga nu-l cunosc, habar n-am cine e. Habar n-am cine sunt mulţi: unii fac accidente de circulaţie, alţii fac accidente cerebrale, votează interlopi, cunună pe fitecine. E o noapte neagră în care căutăm cu lumânarea câte o lumină sau un loc în zid în care să ne uităm afară."

Scriitorul Dan Lungu este ceva mai optimist în privinţa numirii lui Marga la ICR, dar şi el are anumite reticenţe: „Instalarea lui Andrei Marga în fruntea ICR nu-i cea mai proastă soluţie, dar nu cred că ICR-ul va mai fi aşa cum a fost. Cred că se putea şi mai rău. Mi-e greu să cred că ICR-ul va mai funcţiona la fel, cel puţin pentru scurt timp, aşa cum a fost în perioada Patapievici.

Ca orice filosof, probabil că Andrei Marga va încuraja mai degrabă zona eseistică, socio-umană, filosofică şi va avea reticenţe sau o anumită opacitate în ceea ce priveşte arta contemporană. Depinde de influenţa pe care o are în coaliţie, ca să obţină un buget la fel de generos aşa cum a avut Patapievici."

"Cred că ICR-ul ar trebui să iasă de sub tutela Senatului, iar posturile de conducere ale ICR-ului să fie ocupate prin concurs.''
Victor Rebengiuc actor

"Nu am nimic cu domnul Marga, nu-l cunosc, dar e mai degrabă politician decât om de cultură. ''
Radu Muntean regizor

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite