Artificiile şi pocnitorile, obligatorii de Revelion la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de români, austriecii au ca îndatorire serioasă aruncatul cu petarde de Anul Nou. Majoritatea vienezilor îşi petrec noaptea dintre ani pe străzi

valsul, până la operetă, de la folk până la rock... În noaptea de Anul Nou se desfăşoară o hartă a petrecerilor, ce propune mai multe direcţii. Una dintre ele este o mini-croazieră cu vaporaşul pe Dunăre, de unde se pot urmări foarte bine focurile de artificii la miezul nopţii.
Anul acesta, călătoria va putea lua şi calea uscatului, mai precis calea ferată, pentru o cină elegantă servită în "palatul pe roţi", o copie perfectă a trenului imperial al maiestăţii sale Franz-Josef. Meniul servit nu are nicio legătură, fireşte, cu frugala cină de pe tren, iar în preajma orei festive călătorii vor face popas pe un pod, de unde pot admira focul de artificii.
Petrecere în cârciumă tradiţională, cu vin din producţia proprie
Autobuzul, mijloc mai obişnuit de transport, te duce către cartierul Grinzig, districtul vinului, unde se sărbătoreşte, în cel mai autentic stil vienez, în tavernele locale, heuriger pe numele lor, unde se serveşte vinul casei din anul respectiv şi se mănâncă în mod tradiţional un bufet rece. Aici vor avea loc spectacole de operetă, al căror punct de atracţie îl constituie mai ales costumele balerinilor, originale din secolul XVIII. În oraşul imperial nu lipseşte un bal adevărat, aşa cum în zilele noastre mai poţi admira doar în filme, găzduit de Palatul Hofburg, unde se poate asculta minunata operă a lui Johann Strauss, în timp ce chelneri în livrea se plimbă cu tăvi aurite sub care se ascund suficiente feluri de mâncare încât să le pierzi numărul.
Punctul central al serii va fi cu siguranţă un spectacol de gală de operetă şi un balet susţinut de vedete ale Staatsoper şi ale Volksoper din Viena. Aceasta din urmă găzduieşte, ca în fiecare an, concertul "Die Fledermaus", un omagiu adus lui Johann Strauss. Vinul spumant şi punchul curg, concertele se ţin lanţ, iar artificiile şi "pocnitorile" nu au voie să ia o pauză. Legenda spune că în secolul IV, Papa Silvestru (cel care dă numele Revelionului în Austria, "Silvesterabend"), în încercarea de a sabota simbolistica păgână cu drăcuşorii şi spiritele ei, a hotărât că singura metodă de a le îndepărta este zgomotul. De aceea, vienezii sunt obligaţi să facă cât mai mult tămbălău, să se asigure că artificiile pocnesc toată noaptea şi muzica nu se opreşte.
Cei care au petrecut pe străzi sunt întâmpinaţi în faţa primăriei cu o gustare specială în prima dimineaţă din an şi cu un concert al Filarmonicii vieneze, proiectat pe un ecran uriaş, menit să aducă un pic de linişte după o noapte de petrecere. Numai ghicitoarele de care te împiedici la tot pasul mai pot arunca o umbră de îndoială peste un an care se anunţă optimist.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite