Artă printre birouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie ciudată într-un spaţiu expoziţional de la malul mării. Cercetătorii Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia şi-au mutat birourile printre obiecte de patrimoniu, vechi de mii de

Situaţie ciudată într-un spaţiu expoziţional de la malul mării. Cercetătorii Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia şi-au mutat birourile printre obiecte de patrimoniu, vechi de mii de ani. Turiştii care vizitează muzeul sunt bulversaţi să vadă oameni lucrând printre vitrine pline cu exponate, sintetizând pe calculatoare informaţiile culese de pe teren.
Trec peste cabluri electrice întinse prin mijlocul sălii, asistă la spectacolul tehnologiei improvizate la tot pasul. Cei zece angajaţi mutaţi printre ruinele civilizaţiei au "deturnat" becurile care ar fi trebuit să lumineze exponatele spre propriile birouri, pentru uz personal. Mutarea-surpriză s-a produs din cauza retrocedării fostului imobil în care îşi desfăşurau activitatea arheologii. După un proces care a durat opt ani, cercetătorii s-au trezit în stradă şi şi-au mutat, chiar în sala de expoziţie, şase birouri, cu tot cu computerele şi hârtiile aferente, care sufocă un spaţiu oricum mult prea strâmt. "Situaţia este neplăcută pentru toată lumea. Consiliul Local Mangalia ne-a promis că ne mută în birouri noi, încă din septembrie, anul trecut. Nici până acum nu s-a întâmplat lucrul acesta", ne-a spus directoarea muzeului, Tatiana Odobescu, care pune neputinţa autorităţilor pe seama crizei spaţiilor de birouri. Muzeograful Valeriu Maxim, şeful biroului Conservare-Restaurare, ne-a declarat că se pregăteşte mutarea angajaţilor în clădirea fostei garnizoane, dar nu ştie dacă spaţiile sunt potrivite pentru activitatea muzeografilor. Muzeul pregăteşte însă un proiect care ar putea rezolva situaţia. "Vrem să construim un spaţiu expoziţional anex şi să extindem clădirea cu o aripă pentru birouri, dar totul ar mai putea dura 1-2 ani", spune Tatiana Odobescu. Până atunci, arheologii rezolvă problema lipsei de spaţiu pentru birouri... mergând foarte mult pe teren. Până când se va reinstaura normalitatea, cei 1.000 de turişti care intră în fiecare lună în muzeul "curiozităţilor" vor mai avea de ocolit obstacolele care le fac dificilă vizita.

Din impresiile vizitatorilor:
- "Un muzeu interesant, dar foarte penibil. Nu am văzut aşa ceva. Este jalnic, pentru mine, un român mai mult sau mai puţin patriot să vadă în acelaşi loc şi exponate, şi birouri, şi bunuri materiale contemporane ce nu îşi au locul într-un astfel de muzeu. (...) Suntem unici în lume. Străinii râd de noi, dar noi suntem cei vinovaţi. Rog autorităţile să găsească o altă locaţie pentru oameni şi birouri".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite