Aroma proaspătă a busuiocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

este cunoscut, în diferite forme, încă de pe vremea romanilor şi a fost, probabil, importat din Africa de Nord. Întreaga filosofie a acestui sos, esenţial în bucătăria celor două ţări, se

este cunoscut, în diferite forme, încă de pe vremea romanilor şi a fost, probabil, importat din Africa de Nord. Întreaga filosofie a acestui sos, esenţial în bucătăria celor două ţări, se ascunde în clasica piuliţă (sau mojar) în care se pisează usturoiul, nucile şi busuiocul. Sigur, puteţi folosi şi blenderul sau mixerul, dar adevăratul pesto se obţine în piuliţă. Reţeta de bază - care s-a răspândit rapid în diverse variante - îşi are originea în Liguria, nordul Italiei, mai exact în oraşul Genoa (pesto alla genovese). Acolo unde, aproape la fiecare casă, te întâmpină parfumul proaspăt şi îndrăzneţ al busuiocului, gata pregătit pentru a fi pisat.

Salată de vară cu ton şi pesto
Pentru 4-6 porţii
Ingrediente: 1-2 dovlecei mici, sare, 300 g castraveţi, 200 g ţelină, 300 g roşii, 1 ceapă albă, 2 linguri oţet de vin alb, 5 linguri ulei, piper, zahăr, 1/2 căţel de usturoi, 40 g capere (din comerţ, la borcănel), 8 felii de baghetă, 150 g ton în ulei (bucăţi).
Pesto: 1/2 căţel de usturoi, sare marină, 40 g busuioc, 1 lingură nuci, 100 ml ulei de măsline, 30 g parmezan ras.
Mod de preparare: Dovleceii se spală şi se taie în rondele de 3-4 mm grosime. Se opăresc 30 de secunde în apă clocotită cu sare, apoi se lasă să se scurgă. Castraveţii se curăţă, se spală şi se taie în felii subţiri. ţelina se dă pe răzătoare, roşiile se taie în felii, ceapa se taie peştişori. Oţetul se amestecă cu uleiul, sarea, piperul şi un vârf de cuţit de zahăr. Se freacă salatiera cu 1/2 căţel de usturoi, se pun legumele, se amestecă cu sosul vinegretă şi caperele şi se lasă să stea 20 de minute. Se prepară sosul pesto: se pun usturoiul şi sarea în piuliţă şi se pisează până se obţine o pastă. Se adaugă busuiocul şi se pisează pe marginea piuliţei, încorporând treptat pasta de usturoi. Se adaugă uleiul, nucile, se pisează bine şi, la sfârşit, parmezanul ras. Tonul scurs din conservă şi două linguri de pesto se amestecă cu salata şi se potriveşte gustul cu sare şi piper. Se serveşte cu pâinea prăjită şi cu restul de pesto.

ştiaţi că?
Versiunea franceză, pistou, se bazează doar pe trei ingrediente: ulei de măsline, busuioc şi usturoi. În general este evitat parmezanul, iar de nuci nici nu poate fi vorba. Dacă la italieni, pesto este un sos clasic pentru paste, la francezi, pistou a devenit aroma-cheie a unei bogate supe de legume, numită soupe au pistou. Pesto se foloseşte însă la multe preparate, de la salate până la fripturi sau peşte. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite