Arnie recomandă soluţii – nu discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Hai să nu mai dăm vina unii pe alţii. Atât naţiunile bogate, cât şi cele sărace trebuie să lupte împotriva încălzirii globale şi să conceapă un nou pact, care să înlocu iască

"Hai să nu mai dăm vina unii pe alţii. Atât naţiunile bogate, cât şi cele sărace trebuie să lupte împotriva încălzirii globale şi să conceapă un nou pact, care să înlocu iască Protocolul de la Kyoto", a propus Arnold Schwarzenegger, guvernatorul Californiei, la deschiderea lucrărilor.

Vorbind la conferinţa Naţiunilor Unite asupra încălzirii globale, el a îndemnat ţările să lucreze împreună pentru rezolvarea problemei. "Disputa actuală dintre statele dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare trebuie să înceteze", a spus Schwarzenegger.

"E timpul ca toate statele să se pună de acord asupra unui nou pact internaţional". Tratatul de la Kyoto cere celor 36 de naţiuni industriale semnatare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 5 procente până în anul 2012, iar dincolo de acest an protocolul nu mai acţionează. Preşedintele George Bush a scos Statele Unite din acest accord, spunând că nu este corect ca ţările dezvoltate să suporte un protocol special, în timp ce ţările în curs de dezvoltare, precum China şi India, să fie păsuite cu încă 10 ani la fiecare termen.

Pe de altă parte, ţările în curs de dezvoltare argumentează că statele bogate şi-au construit economiile fără să fie constrânse de un pact asupra emisiilor, cerând şi ele aceeşi oportunitate, pentru a nu-şi destabiliza economiile în momentul de faţă.

Dar emisiile provenind din ţările în curs de dezvoltare cresc, iar ecologiştii sunt de părere că doar acţiunea de reducere a emisiilor în ţările dezvoltate nu mai este suficientă pentru a stopa încălzirea climatică. "Este timpul să încetăm a mai privi înapoi către Protocolul De la Kyoto", a spus, ieri, Arnie.

"Consecinţele schimărilor climatice sunt presante… Nu mai contează azi cine e responsabil pentru trecut, când nimeni nu respecta nimic. Contează doar cine va răspunde mâine. Şi asta ne implică pe toţi", a precizat guvernatorul de California în aplauzele tuturor. (Francisca M. Catană)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite