Armistiţiul propus de Bin Laden, refuzat de Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă a respins neaşteptata ofertă de armistiţiu făcută de Osama bin Laden şi a promis că îl va lichida pe cel mai vânat terorist al lumii. Este prima reacţie după ce, joi,

Casa Albă a respins neaşteptata ofertă de armistiţiu făcută de Osama bin Laden şi a promis că îl va lichida pe cel mai vânat terorist al lumii. Este prima reacţie după ce, joi, televiziunea Al-Jazira a transmis un mesaj audio al liderului Al-Qaida, primul lui semn de viaţă după 27 decembrie 2004. Mai întâi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Scott McClellan, spusese: "Nu negociem cu teroriştii. Îi aducem în starea de a nu mai face rău". Ulterior, vicepreşedintele Dick Cheney declara la Fox News: "Cred că trebuie să-i distrugem pe terorişti. Este singurul mod de a-i trata".
Reapariţie spectaculoasă
Surprinzător de repede faţă de cazuri similare din trecut, CIA a anunţat că vocea de pe casetă aparţine lui Bin Laden, chiar dacă înregistrarea nu era bună din punct de vedere tehnic. Deşi specialistul CIA a declarat că vor fi necesare câteva zile pentru examinarea completă a casetei, este limpede că sunt spulberate toate zvonurile care au circulat în legătură cu decesul liderului Al-Qaida. De altfel, din decembrie 2004 şi până acum, el nu a dat nici un semn de viaţă, drept pentru care actuala apariţie a fost considerată de-a dreptul spectaculoasă. Al-Jazira a anunţat că înregistrarea a fost făcută în luna musulmană ce corespunde lunii decembrie. Bin Laden susţine că vrea să răspundă deformărilor realităţii prezentate de Bush la 29 noiembrie, când a zis că retragerea trupelor americane din Irak ar reprezenta "o imensă greşeală" şi ar transmite "un mesaj eronat trupelor, inamicilor şi irakienilor". El îl ridiculizează pe Bush, despre care zice că "nu înţelege corect opinia publică din ţara sa, care vrea ca trupele americane să fie retrase din Irak. El (n.n. - Bush) nu e de acord cu această dorinţă şi spune că vrea să lupte cu inamicul pe teritoriul lui".
Laden-Zauahiri-Zarqaui: un trio al tenebrelor
În continuare, Bin Laden s-a referit la atentatele ce au avut loc "în principalele state europene ale coaliţiei", fiind vorba, desigur, de cele de la 7 iulie din Londra. Dacă, după 11 septembrie, nu s-au comis alte atentate în SUA, faptul nu s-a datorat unor dificultăţi de infiltrare din cauza măsurilor oficiale, spune liderul Al-Qaida şi îi avertizează pe americani: "Mai multe operaţiuni sunt în curs de pregătire şi le veţi vedea în ţara voastră imediat ce se vor încheia pregătirile. Nu avem reţineri să vă oferim un armistiţiu de lungă durată în condiţii echitabile, pe care le-am respecta, întrucât suntem o naţiune căreia Allah îi interzice trădarea şi minciuna". Specialiştii cred că el a folosit cuvântul arab "hudna" pentru armistiţiu, neavând în vedere, spun ei, un final al ostilităţilor. Singurul punct negativ al ofertei sale este, în opinia lui, faptul că "va pune capăt circulaţiei a sute de miliarde de dolari primiţi de cei ce au puterea, fac afaceri în SUA de pe urma războiului în Irak şi au susţinut campania electorală a lui Bush".
Bin Laden: Bush, "măcelarul libertăţii în lume"
Mesajul lui Bin Laden menţionează evenimente de la finele lui noiembrie, fapt ce-i conferă credibilitate. Astfel, el spune că: "Documentele au arătat că măcelarul libertăţii în lume avea intenţia de a bombarda sediul Al-Jazirei din Qatar, după ce le-a bombardat pe cele din Kabul şi Bagdad". Or, cele de mai sus fuseseră dezvăluite de ziarul englez "Daily Mirror", la 22 noiembrie. Prin neaşteptata sa apariţie sonoră, liderul Al-Qaida revine spectaculos în actualitate şi se manifestă ca un conducător de facto al Jihadului (războiul sfânt) împotriva SUA. Totodată, se reface trio-ul Laden-Zauahiri-Zarqaui, cu un rol atât de nefast în lumea de azi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite