Armistiţiu fragil în Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, la doar două ore după intrarea în vigoare a unui armistiţiu în Fâşia Gaza, militanţi palestinieni au tras mai multe rachete asupra Israelului, mişcările integriste Hamas şi

Duminică, la doar două ore după intrarea în vigoare a unui armistiţiu în Fâşia Gaza, militanţi palestinieni au tras mai multe rachete asupra Israelului, mişcările integriste Hamas şi Jihadul Islamic revendicând încălcarea încetării focului.
Un purtător de cuvânt al Jihadului Islamic declara că mişcarea sa a tras trei rachete artizanale de tip Kassam, ieri, la 8.00, la numai două ore după intrarea în vigoare a armistiţiului încheiat cu Tsahal (armata israeliană), şi a negat că respectiva facţiune palestiniană ar fi semnat acordul de încetare a focului. Totuşi, mai mulţi lideri ai acestei mişcări declaraseră mai devreme că ei sunt partea ce a încheiat armistiţiul respectiv. La rândul lor, militanţi ai Hamas au anunţat pe site-ul de pe internet al grupării că au tras rachete asupra Israelului în acelaşi interval, întrucât soldaţii Tsahal nu au părăsit Gaza, aşa cum se anunţase la Ierusalim. Armistiţiul respectiv a intrat în vigoare ieri, la 6.00 (aceeaşi la Bucureşti), şi a fost convenit între Tsahal şi palestinienii din Gaza. El punea capăt, la cinci luni de confruntări, uneori foarte dure, între soldaţii israelieni şi militanţi palestinieni, în cursul cărora peste 400 de palestinieni au fost ucişi. Acest lucru s-a întâmplat după 28 iunie, imediat după ce a fost capturat soldatul Guilat Shalit, când Tsahal a lansat vaste operaţiuni în Fâşia Gaza, care au provocat numeroase victime omeneşti şi mari pagube materiale, ele ducând practic la sufocarea economică a acestui teritoriu palestinian. Sâmbătă noaptea, un purtător de cuvânt al Tsahal a anunţat că au fost retrase toate efectivele din Fâşia Gaza înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, iar martorii oculari locali au confirmat acest lucru.
Cisiordania nu intră în acord
Pe de altă parte, deşi preşedintele palestinian Mahmud Abbas, care a vorbit la telefon cu premierul israelian Ehud Olmert, i-a cerut acestuia să oprească activităţile militare în Cisiordania, purtătoarea de cuvânt a celui din urmă a declarat că armistiţiul actual nu are în vedere şi teritoriul respectiv. Revenind la acordul referitor la Fâşia Gaza, analiştii opinează că, dacă el va rezista, ar putea duce la mult-aşteptata întâlnire între Mahmud Abbas şi Ehud Olmert şi, evident, la relansarea convorbirilor de pace israelo-palestiniene, suspendate în toamna anului 2000, exact înaintea lansării celei de-a doua Intifade.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite