Armele biologice sunt furate din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre bioterorism si efectele acestuia discutam cu colonelul (r) conf. dr. Viorel Ordeanu, seful Laboratorului micro-biologie-epidemiologie din Institutul de cercetari medico-militare. - Este

Despre bioterorism si efectele acestuia discutam cu colonelul (r) conf. dr. Viorel Ordeanu, seful Laboratorului micro-biologie-epidemiologie din Institutul de cercetari medico-militare.
- Este Romania pregatita sa faca fata unui atac bioterorist?
- Desi exista problema subfinantarii in toate domeniile, Romania se pregateste sa faca fata unui atac bioterorist. Totusi, institutiile statului care ar trebui sa intervina in aceasta situatie, Sanatatea, Agricultura, Internele si Armata, nu colaboreaza eficient. In rest, nu trebuie sa ne facem griji. Fiecare institutie are obiective precise. Sistemul sanitar are o retea antiepidemica pusa la punct, cu laboratoare specializate. La Agricultura, functioneaza di-rectiile sanitar-veterinare pentru epidemii transmise de la animale la om. Ministerul Apararii detine spitale militare teritoriale cu sectii de boli infectioase si laboratoare antiepidemice. Directia medicala a acestui minister dispune de un centru de cercetare medico-militara si de o echipa mobila de interventie.
- Ce sunt armele biologice?
- Armele biologice sunt mijloace de nimicire in masa, obtinute din bacterii, virusuri, ciuperci patogene sau toxine ale acestora. Desi folosirea lor este interzisa prin Conventia de la Geneva din 1970, aceasta nu a fost ratificata de toate statele. Exista si state care au semnat, dar nu permit controlul. Legislatia in vigoare interzice detinerea armelor biologice, dar nu si a microorganismelor patogene.
- Ce ,arme" pot folosi teroristii?
- Ei isi pot procura ,armele" din diverse laboratoare sau spitale, fara ca sa-si dea seama cineva: au nevoie de o cantitate infima de secretii de la un bolnav de antrax, de holera sau de microbi recoltati in spital, rezistenti la aproape toate antibioticele. Acestea pot fi multiplicate intr-un laborator ascuns chiar in bucatarie, imposibil de detectat. De aceea, noile norme de biosecuritate prevad ca toate frigiderele, congelatoarele si incubatoarele din spitale si laboratoare sa fie incuiate si pazite.
- Care este cel mai periculos agent biologic?
- Bacteria de tip antrax este cel mai usor de folosit. Desi nu poate da epidemii, antraxul este deosebit de periculos cand este inhalat, forma pulmonara fiind fatala. Sporii carbunosi pot fi pulverizati din elicopter. Numai in Irak, intre 1991 si 1999, au fost descoperite si dis-truse bombe ce contineau sute de kilograme de spori de antrax. Pentru aceasta boala, tara noastra nu are decat un vaccin de uz veterinar, dar se pot folosi mastile de gaze. Singurii care detin un astfel de vaccin sunt americanii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite