Armata este o soluţie de criză pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa unor job-uri stabile şi criza de locuri de muncă de pe piaţă se potriveşte ca o mănuşă pentru Armata Română.

Criza economică prin care trece ţara, alături de celelalte state europene, pare să fie vaccinul perfect pentru Armata Română. Lipsa acută de locuri de muncă i-a determinat pe tinerii sibieni absolvenţi de liceu sau de studii superioare să îşi întoarcă privirea spre o meserie de care până nu demult toată lumea fugea. Semnalul s-a dat la începutul lunii şi a fost scoaterea la concurs a posturilor vacante din unităţile Ministerului Apărării Naţionale.
Tinerii se interesează zilnic de această oportunitate
Tinerii fără serviciu s-au înscris la recrutare pentru posturile de soldat-gradat voluntar. De la începutul acestei luni, câte 4 tineri se interesează concret în fiecare zi  despre ce trebuie să facă pentru a ajunge soldaţi. „Vă pot spune că, în mod vizibil, sunt mult mai mulţi tineri care caută un loc de muncă stabil, sigur şi destul de bine remunerat”, spune maiorul Florin Şchiau, de la Centrul Militar Judeţean Sibiu (CMJ).
Media de vârstă - 20 de ani
Creşterea este de departe spectaculoasă, în condiţiile în care la CMJ Sibiu, în 2008, au venit să caute de muncă în armată mai puţin de 400 de tineri.
Aproape un sfert din persoanele care s-au interesat  de la începutul lunii martie şi până acum de angajare, ca soldat voluntar, sunt reprezentante ale sexului frumos, iar peste jumătate sunt absolvenţi de liceu.
„Din persoanele care se interesează la Sibiu, 10% sunt cu studii superioare, iar numai 40 la sută sunt absolvenţi de şcoli profesionale. Media de vârstă a celor care au venit la noi pentru a se informa despre cum se pot înscrie la recrutarea candidaţilor este de 20 de ani“, explică maiorul Şchiau. La nivel naţional sunt aproape 1500 de posturi vacante de soldat-voluntar, disponibile pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani.
Salariul atrage tinerii
Salariul acceptabil, siguranţa unui loc de muncă stabil  şi posibilitatea de a avansa în cariera militară sunt printre beneficiile care îi atrag pe tineri în armată.
„Un prieten mi-a spus că se plăteşte bine în acest domeniu. Din câte am înţeles, salariul net la început este de aproximativ 1100 de lei. Pentru mine este acceptabil. Oricum, aş vrea să avansez la subofiţeri dacă voi fi recrutat”, spune Radu Stoian, un tânăr de 19 ani care s-a interesat de paşii pe care îi are de făcut pentru a ajunge soldat-voluntar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite