Armata a preluat puterea în Thailanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thaksin era plecat din ţară de la 9 septembrie, el fiind prezent şi la "summitul" UE-Asia de la Helsinki. E prima oară, după 1992, când armata preia puterea în Thailanda, o ţară cu monarhie

Thaksin era plecat din ţară de la 9 septembrie, el fiind prezent şi la "summitul" UE-Asia de la Helsinki. E prima oară, după 1992, când armata preia puterea în Thailanda, o ţară cu monarhie constituţională, cu 63,8 milioane locuitori. Noile autorităţi de la Bangkok îşi consolidează puterea, ele instituind cenzura, abrogând Constituţia, dizolvând guvernul şi parlamentul şi decretând legea marţială. În acest timp, în Asia şi în lumea democrată, acţiunea lor este dezavuată. La ONU, Thaksin şi-a anulat discursul ce urma să-l rostească în Adunarea Generală şi a decis să plece la Londra. Ziariştii au reamintit că, în lumea a treia, nu e prima oară când un şef de stat ori de guvern e răsturnat de militari în momentul în care lipsea din ţară. În context, s-a evocat cazul gen. Yakubu Gowon, şeful statului Nigeria, debarcat la 27 iulie 1975, pe când se afla la Kampala (Uganda), la "summitul" OUA.

Sonthi, un general musulman într-o ţară buddhistă
Revenind la Thailanda, trebuie spus că Sonthi, 59 ani, este primul musulman care a comandat trupele terestre într-o ţară majoritar buddhistă. Marţi seara, el a fost primit de regele Bhumibol Abdulyadej, 78 ani, căruia i-a jurat credinţă şi i-a prezentat "Consiliul pentru Reforma Politică", organism necunoscut până azi, care a abrogat starea de urgenţă impusă de la New York de ex-premierul Thaksin. Într-o declaraţie televizată, Sonthi a spus că "preluarea puterii de către armată este temporară", un premier civil urmează să fie numit în decurs de două săptămâni, iar "puterea va fi redată poporului cât mai curând posibil". Televiziunea naţională transmite regulat imagini cu regele Bhumibol, însoţite de un comunicat potrivit căruia forţele loiale lui au preluat puterea pentru "a menţine legea şi ordinea". Premierul demis are 57 de ani şi este un magnat în telecomunicaţii, el conducând guvernul cu o mână de fier din 2001. În ultimul timp, a fost vizat de o campanie de destituire, el acuzând ofiţerii superiori din armată că au încercat să-l asasineze cu o maşină-capcană. La rândul lor, aceştia din urmă susţin că Thaksin a divizat Thailanda, provinciile din nord şi nord-est i-au rămas loiale lui, în vreme ce Bangkok şi regiunile sudice i-au devenit ostile. Sonthi s-a opus public politicii lui Thaksin în domeniul securităţii, iar numirea lui drept comandant-şef al armatei a fost percepută drept o tentativă a guvernului de a lichida rebeliunea musulmană, foarte activă în sudul ţării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite