Armata a tras in oameni in timpul Mineriadei din iunie 1990!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa 15 ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, procurorul militar Dan Voinea rupe tacerea si spune ca, la vremea respectiva, nu minerii au tras in oameni, ci militari ai MApN. Voinea confirma

Dupa 15 ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, procurorul militar Dan Voinea rupe tacerea si spune ca, la vremea respectiva, nu minerii au tras in oameni, ci militari ai MApN. Voinea confirma astfel declaratiile lui Miron Cozma care a spus ca minerii au venit neinarmati si ca totul ar fi fost pus la cale de autoritatile statului din acea perioada. Totodata, la derularea tragicelor evenimente ar fi participat si structuri concentrate ale mai multor ministere, printre care si Ministerul de Interne, conform unei declaratii facute de procurorul Dan Voinea in cadrul unei emisiuni de la Realitatea tv. In timpul actiunilor din 13-15 iunie 1990, au fost ucise sase persoane, iar 748 au fost ranite. Totodata, au fost retinute peste 1000 de persoane. De la redeschiderea dosarului privind Mineriada din 13-15 iunie 1990, au fost puse sub invinuire circa 20 de persoane, printre care si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. Ancheta se desfasoara destul de anevoios, intrucat cei citati pentru audieri tergiverseaza mersul cercetarilor. Ei fie lipsesc pur si simplu de la audieri, fie gasesc tot felul de motivatii. Ieri a raspuns intrebarilor anchetatorilor fostul secretar de stat in Ministerul de Interne, generalul (r) Dumitru Penciuc. La sfarsitul audierilor, ex-secretarul de stat a parut vadit deranjat de prezenta jurnalistilor in fata Parchetului Militar si a refuzat orice dialog cu acestia. Conform unor surse judiciare, acesta a fost audiat si in dosarul "Revolutiei din Decembrie 1989", confirmand teoria diversiunilor din 22 decembrie. In dosarul Mineriadei, generalul in rezerva a dat procurorilor declaratii incendiare. El ar fi declarat ca a participat la evenimentele din iunie 1990, dar ca a executat ordinele date de ministrul de Interne de atunci, Mihai Chitac. Penciuc sustine ca doar si-a facut datoria de militar, in caz contrar riscand sa fie judecat pentru inalta tradare. In plus, generalul a vorbit despre o sedinta secreta care s-ar fi tinut in data de 11 iunie 1990, la care ar fi participat mai multe personalitati, precum Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, Petre Roman, Mihai Chitac, Gheorghe Diamandescu. El sustine ca in acea sedinta secreta s-ar fi pus la cale actiunile care au marcat istoria Romaniei din 13-15 iunie 1990. Tot ieri era citat si seful IGP din acea perioada, Gheorghe Diamandescu, insa el a lipsit, urmand a fi citat din nou saptamana viitoare. Audierile saptamanii viitoare vor debuta insa prin interogarea lui Ion Iliescu pe 20 iunie.

Avocatii lui Iliescu l-ar putea recuza pe Dan Voinea
Avocatii lui Ion Iliescu vor analiza posibilitatea de a cere recuzarea procurorului care instrumenteaza dosarul mineriadei din iunie 1990, respectiv Dan Voinea, a afirmat, joi, senatorul Antonie Iorgovan, unul dintre avocatii fostului presedinte. Iorgovan a apreciat drept "impardonabil" faptul ca un anchetator "intr-o speta de asemenea complexitate" a aparut in emisiuni televizate facand declaratii si aprecieri. El a precizat ca posibilitatea de a se cere recuzarea va fi analizata de catre echipa de avocati ai lui Ion Iliescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite