Armata nevăzută a SPP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele a fost atacat cu un cuţit, în timp ce făcea o "baie de mulţime". Din puzderia de oameni a lucit o lamă.Traiectoria armei albe a fost întreruptă la timp de ofiţerii Serviciului

Preşedintele a fost atacat cu un cuţit, în timp ce făcea o "baie de mulţime". Din puzderia de oameni a lucit o lamă.Traiectoria armei albe a fost întreruptă la timp de ofiţerii Serviciului de Protecţie şi Pază. Despre ce preşedinte e vorba?

Poate fi oricare dintre puternicii lumii care vor participa la Summit-ul NATO de la Bucureşti. Acesta e doar unul din scenariile de criză pentru care ofiţerii SPP se pregătesc, de câteva săptămâni încoace, în antrenamente la foc continuu.

Comenzi scurte, gesturi fulgerătoare. Culmea e că oamenii ăştia nu ies cu nimic în evidenţă. Dacă i-ai vedea pe stradă, în mulţime, nu le-ai da atenţie. N-au nici tone de muşchi pe ei, nici feţe pătrate, nici cefe groase. Altfel spus, n-au imaginea bodyguardului de cârciumă. Am fost la exerciţiul de sâmbătă, desfăşurat pe una din pistele Aeroportului Băneasa, să-i vedem pe ofiţerii SPP la o demonstraţie de forţă.

Trei fronturi de apărare

Totul trebuie să pară aievea. Vine coloana oficială. Cinci maşini, flancate de motociclişti. Preşedintele coboară. Se apropie de cei care îl aclamă. Urmează atacul armat. Exact în acel moment se văd cele trei fronturi de apărare. Din mulţime ţâşnesc câţiva băieţi care îl trântesc la pământ pe agresor. În acest timp, câţiva ofiţeri fac zid în jurul oficialului, retrăgându-se în grabă, cu tot cu figura istorică pe care o apără. Dinspre maşinile SPP apar, concomitent, alţi băieţi "cu ochi albaştri" care se interpun între popor şi demnitarul evacuat din zona de risc.

"Tancuri" pe asfalt

Întregul efectiv al SPP, de 1.500 de oameni, va fi angrenat în misiunile de apărare pentru toţi demnitarii străini care vor veni în România, în perioada Summit-ului NATO, între 2 şi 4 aprilie. În plus, 70 de maşini blindate vor circula atunci în Bucureşti, pentru transportul persoanelor de rang înalt. Bolizii de aproape 400 de cai putere fiecare au fost aduşI special în ţara noastră, cu ocazia acestei reuniuni.

Foto: Marius Coman

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite