Armata libaneză revineîn sudul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a oferi ajutoare materiale celor afectaţi de război şi a demara lucrările de reconstrucţie.Trupele, primite triumfal dincolo de fluviul LitaniPe mare, din portul Tyr, sau pe drum, blindatele şi

a oferi ajutoare materiale celor afectaţi de război şi a demara lucrările de reconstrucţie.

Trupele, primite triumfal dincolo de fluviul Litani
Pe mare, din portul Tyr, sau pe drum, blindatele şi soldaţii libanezi se îndreaptă spre sudul ţării, unde n-au mai fost din 1969. Operaţiunea a debutat joi dimineaţa şi continua ieri în forţă, soldaţii trecând de fluviul Litani - un fel de "graniţă naturală" cu Libanul de sud - desfăşurându-se în zonă. Corespondenţii străini aflaţi la faţa locului relatează că, potrivit tradiţiei, localnicii i-au primit cu orez şi flori pe soldaţi, pretutindeni consemnându-se numeroase manifestări de bucurie. Ziariştii au transmis şi că numeroşi locuitori din sud apreciază că trupele regulate n-ar fi ajuns curând acolo fără Hezbollah, "care a repurtat victoria în lupta împotriva Israelului".
Armata "ţării Cedrilor" n-ar fi fost capabilă să vină în sud fără mişcarea şiită, întrucât ea nu dispunea nici de arme şi nici de competenţe pentru a face faţă armatei israeliene. În paralel, trupele Tsahal (armata israeliană) se retrag gradual din zonele pe care le-au cucerit în urma ofensivei declanşate la 12 iulie. La cinci zile după încetarea focului, spre sudul libanez se îndreaptă şi o mare de refugiaţi şi convoaie militare. Acestor semne timide de normalizare li se alătură relaxarea blocadei aeriene şi maritime impuse de Israel. Deja, s-au reluat zborurile comerciale pe aeroportul internaţional Beirut. Cât priveşte realitatea propriu-zisă din sud, amintiţii trimişi speciali relatează că activiştii Hezbollah s-au făcut nevăzuţi, dar că sunt prezenţi şi vor rămâne.

Hezbollahul plăteşte reconstrucţia Beirutului
În tradiţionalele fiefuri ale mişcării, tineri în civil evacuează resturile caselor distruse sau circulă pe scutere pentru a supraveghea ceea ce se petrece. Între timp, la Beirut, numeroşi oameni au revenit în zona sudică aflată sub controlul Hezbollah. De altfel, miliţia respectivă pare a fi nu doar una bine înarmată, ci şi o organizaţie civilă bine structurată. Astfel, ingineri şi arhitecţi care se revendică din Hezbollah străbat sudul Beirutului pentru a face planuri în vederea demarării reconstruirii cartierelor distruse. În paralel, finanţiştii grupării promit ajutoare concrete şi fac precizări că "banii nu sunt o problemă pentru Hezbollah". Deşi nu se specifică locul de unde ei provin, e mai mult decât sigur că sursa este Iranul şi, poate, Siria. Dincolo de toate acestea, un lucru e cert şi se conturează tot mai pregnant: Hezbollahul a ieşit întărit din acest război ce a vizat lichidarea sa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite