În Armată se fură pe rupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Atanasiu a trecut la "furăciuni" 32 de miliarde alocate uniformelor speciale

Comisiile de apărare.
Corpul de control al ministrului a anchetat, în 2005, 41 de cazuri semnalate pe diverse canale şi a aplicat 33 de sancţiuni disciplinare, inclusiv unor generali şi ofiţeri cu grade superioare. Cele 37 milioane de USD au fost alocate de MApN pentru achiziţionarea unor echipamente pentru modernizarea unor maşini de luptă pentru infanterie (MLI-84), 79 de tunuri şi 79 de turele neputând fi integrate respectivelor echipamente. Materialul prezentat de Atanasiu precizează că peste 29 miliarde de lei au reprezentat pagube ale investiţiilor în construcţii - depistate de Corpul de control la unităţi din subordinea Direcţiei Domenii şi Infrastructuri - alte 32 de miliarde fiind "aruncate" de Comandamentul Logistic Întrunit pentru cumpărarea de ţesătură specială (RIPSTOP) pentru echipament.
În opt cazuri, ministerul a sesizat Parchetele militare sau Departamentul Naţional Anticorupţie. Potrivit unor surse parlamentare, Teodor Atanasiu a anunţat că DNA a deschis 14 dosare penale mai multor cadre militare superioare pentru achiziţiile nejustificate de ţesături speciale. Ministerul Apărării Naţionale a înregistrat, în 2005, pagube materiale de peste 68 miliarde de lei vechi şi cheltuieli nejustificate de aproximativ 37 milioane de dolari, se arată într-o analiză a activităţii pe anul trecut a MApN, prezentată de ministrul Teodor Atanasiu parlamentarilor din Comisiile de apărare. Potrivit textului, Corpul de control al ministrului a anchetat, în 2005, 41 de cazuri semnalate pe diverse canale şi a aplicat 33 de sancţiuni disciplinare, inclusiv unor generali şi ofiţeri cu grade superioare. Cele 37 milioane de USD au fost alocate de MApN pentru achiziţionarea unor echipamente pentru modernizarea unor maşini de luptă pentru infanterie (MLI-84), 79 de tunuri şi 79 de turele neputând fi integrate respectivelor echipamente. Materialul prezentat de Atanasiu precizează că peste 29 miliarde de lei au reprezentat pagube în investiţii în construcţii - depistate de Corpul de control la unităţi din subordinea Direcţiei Domenii şi Infrastructuri - alte 32 de miliarde fiind "aruncate" de Comandamentul Logistic Întrunit pentru cumpărarea de ţesătură specială (RIPSTOP) pentru echipament.

România ar putea trimite trupe şi în alte misiuni internaţionale
Strategia lui Atanasiu pentru 2006, expusă parlamentarilor, are în vedere continuarea operaţiunilor pe care România le desfăşoară în cadrul misiunilor NATO, UE, ONU şi OSCE. "Analiza factorilor de risc în continuă evoluţie pe plan internaţional nu exclude posibilitatea unor noi participări cu forţe, fapt care impune asigurarea atât a resurselor, cât şi a nivelului adecvat de pregătire operaţională", se mai arată în document. Programele de achiziţii prevăzute pentru anul în curs au în vedere obţinerea unor categorii de tehnică şi sisteme complexe de armament, interoperabile NATO, cum ar fi avioane multirol, vânătoare de mine, transportoare blindate pentru trupe sau sisteme de comandă. Tot în 2006, ministerul va elabora o nouă Strategie Militară a României, pe baza Strategiei de Securitate Naţională, plecată de la Cotroceni, şi va definitiva noua structură de forţe în perspectiva anului 2015.

Generalii (r) Măciucă şi Tilincă, salt înainte la DNAGeneralii în rezervă Marin Măciucă şi Adrian Tilincă, comandant, respectiv, locţiitor al Comandamentului Logistic Întrunit al Statului Major General al Armatei, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar a început urmărirea penală împotriva altor 13 cadre superioare ale armatei (4 ofiţeri superiori în rezervă şi 9 activi), cercetaţi pentru aceeaşi infracţiune. Conform procurorilor, în perioada septembrie 2003-februarie 2004, cei 15 învinuiţi şi-au încălcat atribuţiile de serviciu în ceea ce priveşte încheierea unui contract cu firma germană Texplorer Gmbh, ce a avut ca obiect achiziţionarea de ţesături tip Ripstop, folosite pentru confecţionarea de uniforme militare. Anchetatorii susţin că prejudiciul estimat se ridică la peste 3 milioane de euro. În martie 2005, generalul Marin Măciucă a fost schimbat din funcţia de şef al Comandamentului Logistic, după o anchetă internă a MapN. El a fost acuzat că, în 2004, ar fi fost implicat în încheierea contractelor de asigurări ale maşinilor Armatei cu firma ARDAF, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite