Armata copiilor s-a luptat cu gunoaiele din munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ECOLOGIZARE Români, francezi şi austrieci au strâns peste 800 de saci cu deşeuri pe traseul montan, de 10 kilometri, Cabana Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări A fost curăţat cel mai mare

ECOLOGIZARE Români, francezi şi austrieci au strâns peste 800 de saci cu deşeuri pe traseul montan, de 10 kilometri, Cabana Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări

A fost curăţat cel mai mare canion din România. Peturi, cutii de bere şi cola şi sticle sparte au fost strânse de voluntari, care aveau vârste cuprinse între 4 şi 73 de ani.


Peste 450 de elevi de la şcolile din Săcele şi Braşov au strâns sute de saci cu gunoaie pe traseul Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări. Iniţiativa de ecologizare a acestei zone, unică în România, a aparţinut Micaelei Jugravu, proprietara pensiunii "Casa Anca".

Împreună cu asociaţia braşoveană "Floare de Colţ" şi "Adevărul Verde", ea a mobilizat, la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe grupuri de voluntari, dintre care cei mai mulţi au fost copii. "Am venit prima oară aici în calitate de turist. Traseul spre Canionul 7 Scări era de nestrăbătut din cauza pungilor şi a dozelor de bere. Pe pârâul care vine din munte, pluteau nestingherite sute de sticle goale din plastic. Deşeurile erau la ele acasă. Atunci m-am hotărât să fac ceva", a spus Micaela Jugravu. Elevii, împreună cu profesorii lor, au urcat muntele Piatra Mare, până la Canion, echipaţi cu saci şi mănuşi de unică folosinţă.

Până la Canion, munţi de gunoaie

Toporaşii şi trifoiul înflorit erau sufocaţi de gunoaie. Copiii au adunat dis-de-dimineaţă, cu mâna, deşeurile şi le-au sortat.

Astfel, peturile, ambalajele din hârtie sau plastic, sticlele şi dozele de bere şi cola, aruncate la voia întâmplării de turişti, au fost încărcate în saci şi coborâte spre punctul de colectare. Eugen Pricopie, profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala nr. 1 din Săcele, este unul dintre entuziaştii care au urcat muntele, alături de copii, cu sacii de gunoaie în spinare.

"Am mobilizat elevii vorbindu-le despre importanţa ecologiei. Le-am spus că făcând un bine naturii, ne facem, de fapt, un bine nouă înşine", a mărturisit Eugen Pricopie.

Campanie de 20.000 de lei

Micaela Jugravu s-a alăturat Asociaţiei "Floare de Colţ" din Braşov, care organizează acţiuni de ecologizare a Canionului de două ori pe an.

Peste 20.000 de lei a costat organizarea întregii campanii, iniţiată în luna octombrie, anul trecut.
Companii importante din România au răspuns cu promptitudine, contribuind cu bani şi produse la campania de ecologizare de la Canionul 7 Scări.

Voluntar la patru ani

Cel mai mic voluntar a fost Sara, în vârstă de patru ani. Bunica ei, care a împlinit de curând 73 de ani, a urcat la pas, alături de nepoata ei şi, împreună, au coborât doi saci plini cu deşeuri. Traseul a fost greu şi pentru una, şi pentru cealaltă, dar eforturile le-au fost răsplătite. Ele au primit două premii speciale. Oameni de afaceri şi turişti străini au urmat exemplul copiilor din judeţul Braşov.

Un cetăţean austriac, care lucrează în România, a auzit cu doar câteva zile înainte despre acţiunea de ecologizare. El a venit din Brazi, oraşul în care lucrează, ca să adune, alături de copiii români, sticlele goale şi pungile aruncate la întâmplare de turiştii români. "Canionul 7 Scări este impresionant. Un monument al naturii cum rar întâlneşti în lume. Păcat că acest loc unic în România zace sub gunoaie, iar copiii sunt nevoiţi să le adune!", a spus acesta. În tot acest timp, veniţi tot cu noaptea în cap, turiştii îşi vedeau nestingheriţi de grătarele lor.

Premiul I, 300 de lei

Sâmbătă, în jurul orei trei după-amiaza, voluntarii de la Canionul 7 Scări au aşezat, în apropiere de DN1, cei 800 de saci cu deşeuri. Aceştia au fost încărcaţi într-un camion al unei societăţi de salubrizare braşovene. Gunoaiele gata sortate au luat drumul punctelor de reciclare din judeţ.

În timp ce gunoaiele erau încărcate în remorcă, organizatorii au anunţat prin portavoce că voluntarii cei mai harnici vor fi premiaţi. Premiul I, în valoare de 300 de lei, a revenit Şcolii nr. 1 din Săcele. "Alături de colegii mei am strâns gunoaie, dar ne-am şi distrat", a spus Dorina, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala nr. 1.
Organizatorii însă i-au socotit harnici pe toţi copiii veniţi la Canion. Niciunul dintre ei nu a plecat acasă fără să fie răsplătit pe deplin. Bulbii de begonie au avut cel mai mare succes. Mai mare chiar decât dulciurile oferite de sponsori!

Canionul din România

Canionul 7 Scări este un obiectiv turistic unic în ţară. Se află în Munţii Piatra Mare din judeţul Braşov, la 200 de metri de Cabana Dâmbul Morii, pe DN1, la kilometrul 158.

Pentru a traversa canionul, au fost montate cu mult timp în urmă şapte rânduri de scări şi punţi din metal şi lemn. Starea actuală a punţilor este precară.

Cei care se încumetă să escaladeze Canionul trebuie să fie bine echipaţi şi să urce cu mare atenţie pe scările reci şi în permanenţă izbite de apă.

Cea de-a treia scară, şi cea mai mare dintre ele, are aproximativ 15 metri şi este perpendiculară cu
solul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite