Armata cu baston!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării caută bodyguarzi pentru unităţile militare sub pretextul că militarii sunt prea... scumpi Clasica imagine a soldatului care îşi supraveghează obiectivul dintr-un

Ministerul Apărării caută bodyguarzi pentru unităţile militare sub pretextul că militarii sunt prea... scumpi

Clasica imagine a soldatului care îşi supraveghează obiectivul dintr-un foişor de pază tinde a fi înlocuită cu cea a bodyguardului care păzeşte vigilent unitatea militară, înarmat cu pistol, bulan şi spray lacrimogen. Desigur, în statele membre NATO, unde corupţia este sub control şi tinde asimptotic către zero, folosirea trupelor de civili are vechime şi nu ar reprezenta o curiozitate. Într-o ţară ca România, zguduită recent de scandaluri de mare corupţie chiar la nivelul conducerii Armatei, devine clar că simpla prezenţă a bugetului de stat în această găselniţă a Ministerului Apărării va încuraja în continuare traficul de influenţă, folosul necuvenit sau mita.

Un nou tip de "prospecţii de piaţă"

Unităţi precum UM 01871 Deveselu, UM 02296 Bucureşti, UM 01343 Beiuş, UM 01088 Slobozia ş.a. sunt dispuse să se lase în paza civililor care au drept de portarmă şi cazier judiciar "curat". De exemplu, unitatea militară UM 01088 caută paznici civili pentru două cazărmi (la Slobozia şi Râmnicu Sărat), iar cerinţele sunt pe măsură. Pentru paza celor două obiective, UM 01088 selectează firme care au avut minimum trei contracte în valoare de cel puţin 140.000 lei şi care dispun de minimum 27 de oameni (agenţi de pază şi şefi de tură), 27 de pistoale cu muniţia aferentă, 18 spray-uri cu gaz iritant lacrimogen, 18 bastoane de cauciuc, 4 binocluri, 11 radiotelefoane, uniforme pentru personal.

Contracte de până la 3 ani

În prealabil, unitatea militară verifică bonitatea firmei-candidat şi solicită un set de acte (autorizaţie de securitate eliberată de MApN, dovezi că nu are datorii la stat, licenţă de funcţionare, licenţă de emisie pe o anumită frecvenţă radio, recomandări din partea unor terţi beneficiari de servicii la o valoare de contract anterior specificată etc.) care ar trebui să-i probeze seriozitatea. "Firma trebuie să păzească unitatea militară din exteriorul perimetrului protejat, în condiţii stabilite de contract. Evident, se poate negocia dacă angajaţii firmei vor avea acces în interiorul unităţii militare, nimic nu este "bătut în cuie", dar acest aspect se discută numai cu câştigătorul licitaţiilor. Contractul iniţial este de câteva luni, dar există multe şanse ca el să fie renegociat, iar noi îl putem prelungi până la 3 ani", ne-au declarat ofiţeri din cadrul UM 01088 Slobozia.

Armata zice că e mai ieftin cu civili

La Direcţia Relaţii Publice a Ministerului Apărării, coordonatorul Cristina Dumitrescu nu a fost de găsit. Biroul de presă ne-a transmis în mod repetat că "este în şedinţă" sau "nu este în localitate", în timp ce colaboratorii săi nu păreau informaţi despre acest program. Mult mai prompt a fost Serviciul de Presă al Marelui Stat Major. "Este un program-pilot derulat de Ministerul Apărării", ne-a confirmat maiorul Constantin Spânu, responsabil PR al Marelui Stat Major. "Externalizarea serviciului de pază şi intervenţie pentru unele obiective militare, prin contactarea unor firme civile, a fost determinată de necesitatea rebalansării ponderii militarilor profesionişti utilizaţi din sectorul administrativ către cel operaţional.

În prezent, ne aflăm în faza implementării sistemului în unităţile militare de mai mică importanţă, cu nivel de securitate scăzut. Externalizarea se va realiza pe măsura identificării resurselor bugetare necesare." Un avantaj invocat de responsabilii militari ar consta în faptul că unităţile beneficiare sunt degrevate de executarea pazei, iar militarii voluntari pot fi astfel folosiţi pentru misiuni specifice armatei. În plus, costurile pazei cu civili sunt mai mici. Reprezentanţii Armatei susţin că riscul de corupţie este mic, în aceste cazuri "rezultatele oricărei licitaţii vor fi controlate de Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice. Apoi, unităţile verifică modul de executare a pazei de către firmele respective, pe tot parcursul derulării contractului. Această modalitate de lucru este folosită în majoritatea armatelor membre NATO", a precizat maiorul Spânu.

Totuşi, corupţia…

Astfel, se ajunge ca aceste licitaţii să devină atractive pentru o faună diversă de afacerişti, atraşi de mirajul banului public.

De altfel, înghesuiala pentru obţinerea contractelor cu MApN este mare: "Probabil că vom avea până la 8 sau 10 candidaţi la licitaţie!", au estimat reprezentanţii UM 01088, care ne-au confirmat un fapt lesne de înţeles: în ultimul timp s-a format deja o reţea de firme de pază care, prin deschiderea de reprezentanţe în toate reşedinţele de judeţ, se înscriu primele la aceste licitaţii de fonduri publice.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite