Armata nu va avea bani de inzestrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul prea mic alocat Ministerului Apararii Nationale pentru anul viitor va afecta in principal inzestrarea Armatei. Tinand cont ca efortul financiar de sustinere a trupelor romanesti in Afganistan

Bugetul prea mic alocat Ministerului Apararii Nationale pentru anul viitor va afecta in principal inzestrarea Armatei. Tinand cont ca efortul financiar de sustinere a trupelor romanesti in Afganistan si Irak nu depaseste 3 la suta din bugetul Apararii, este evident ca Romania isi va permite fara probleme mentinerea angajamentelor asumate. De altfel, seful statului major general, Eugen Badalan, a si precizat ca "ori indeplinim obiectivele pe care ni le-am asumat, si pentru aceasta asiguram resursele necesare, ori, daca nu pot fi asigurate resursele necesare, reformulam obiectivele si le renegociem in interiorul Aliantei". In momentul de fata, Armata Romana se afla in plin proces de transformare si adaptare la structurile NATO, ceea ce inseamna compatibilizarea dotarilor cu cele ale fortelor internationale din cadrul Pactului Nord Atlantic. Acest lucru presupune insa si cheltuieli importante in privinta inzestrarii. Numai in 2004 au fost facute contracte multianuale, care se intind pana in 2010, de 480 milioane de dolari. In mare parte este vorba despre masinile de transport ale trupelor si modernizarea blindatelor. O masina de lupta a infanteriei, celebrul MLI -84M, costa 3,2 milioane de dolari. In prezent, acest contract se afla in derulare, pana in 2010 urmand sa fie gata 150 de astfel de blindate. Conform ministrului apa-rarii, in acest an, cea mai mare parte a fondurilor pentru inzestrare au fost alocate pentru operationalizarea celor doua fregate ale Fortelor Navale Romane. Echipamentele si armamentul necesar pentru ca cele doua nave sa-si poata desfasura misiunile costa alte sute de milioane de dolari. Fortele Aeriene Romane trec, la randul lor, printr-o situatie-limita. Din 2007, Mig-urile incep sa iasa din uz. Ultimul astfel de aparat de zbor va fi tras definitiv la sol in 2010. In aceste conditii, licitatia pentru achizitionarea unor avioane de lupta multirol, compatibile NATO, va avea loc anul viitor. Mai mult, Teodor Atanasiu declara, la inceputul anului, ca a discutat in Statele Unite si despre achizitionarea unor avioane fara pilot. La toate acestea se adauga costurile de intretinere a tehnicii militare si asigurarea munitiei aferente exercitiilor si misiunilor de lupta. In plus, 2006 este anul pregatitor pentru trecerea la o armata profesionista. Conform calculelor, diferenta dintre bugetul propus si cel necesar pentru anul 2006 este de aproximativ 150 de milioane euro.

Atanasiu vrea sa-l schimbe pe Badalan
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a sugerat, ieri, dupa o audiere in comisia de aparare a Camerei Deputatilor, ca doreste schimbarea generalului Eugen Badalan din functia de sef al Statului Major General. Ministrul Apararii si-a exprimat astfel nemultumirea fata de faptul ca, acum o saptamana, Badalan s-a prezentat la aceeasi comisie si, ulterior, a declarat presei ca bugetul alocat Apararii nu permite indeplinirea unor angajamente luate de Romania in cadrul NATO. Intrebat cum isi explica insa nemultumirea lui Badalan fata de bugetul MApN pe 2006, Atanasiu a spus: ,Nu-mi explic. Cred ca si-a uitat rolul. Dansul nu trebuie sa ia decizii politice, trebuie sa aplice decizii politice, luate de oameni politici". Ulterior, ministrul apararii a anuntat ca va discuta despre aceasta situatie cu Badalan inclusiv in cadrul CSAT, pentru a-i explica acestuia care ii este ,rolul" si a spus ca nu se va mai gandi mult daca cere sau nu schimbarea sefului Statului Major.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite