Arhitectura ecologică e la modă în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Materialele naturale şi mobilierul din lemn sunt folosite la realizarea imobilelor prietenoase cu mediul. La cererea clienţilor, arhitecţii europeni optează din ce în ce mai des pentru

Materialele naturale şi mobilierul din lemn sunt folosite la realizarea imobilelor prietenoase cu mediul.

La cererea clienţilor, arhitecţii europeni optează din ce în ce mai des pentru designul ecologic, care a început să fie folosit atât pentru proiectarea industrială, cât şi pentru amenajările interioare ale caselor. Astfel, suprafeţele sunt folosite la maximum, materialele de construcţie sunt ecologice, iar aşezarea e făcută după proiecte speciale.

Ecodesignul este un concept care se referă la siguranţa produselor şi serviciilor pentru oameni şi pentru mediu. Fruntaşi la folosirea designului ecologic sunt politicienii britanici, care se întrec în folosirea gazonului pentru acoperişurile caselor.

Potrivit cotidianului "The Independent", laburistul Alan Simpson şi-a mărit creditul electoral de când a transformat o veche fabrică din centrul Nottinghamului într-o casă prietenoasă cu mediul. Imobilul a fost dotat cu panouri solare şi cu sistem de reciclare a apei. Un alt politician, conservatorul David Cameron şi-a dotat casa cu sistem de strângere a apei de ploaie, cu panouri solare şi cu multe containere de reciclare a gunoiului.
Reguli olandeze pentru ecodesign


Dacă în Marea Britanie, ecodesignul aduce mai multe voturi, în Olanda, specialiştii au întocmit un top 10 al regulilor ce trebuie respectate în ecodesign. Astfel, atunci când îşi proiectează locuinţele, oamenii ar trebui să nu se gândescă pur şi simplu la un imobil, ci la un ciclu de viaţă. O a doua regulă e că nu toate materialele naturale sunt întotdeauna mai bune.

De asemenea, consumul de energie e adesea subestimat, ceea ce înseamnă că trebuie calculat dinaintea construirii casei. Astfel, arhitecţii se vor gândi de la început la creşterea vieţii produsului proiectat. Pe lângă faptul că trebuie folosită o cantitate minimă de material, în ecodesign e recomandată şi utilizarea materialelor reciclabile. Specialiştii mai spun că însuşi produsul proiectat trebuie să fie reciclabil. Dacă toate aceste reguli sunt respectate, arderile care ajung în atmosferă pot fi reduse cu cel puţin 30%.


Ecologiştii propun ca amenajările interioare să fie cât mai simple. Dacă până acum eram obişnuiţi cu covoarele pufoase, tendinţa actuală e folosirea linoleumului ecologic pe suprafeţe cât mai mari.


Linoleum din cauciuc reciclabil


Specialiştii recomandă ca vinilul să nu mai fie folosit pentru că poate emana substanţe toxice. În schimb, linoleumul natural e realizat din cauciuc reciclabil, care e pus fără lipici sau mortar. Pentru baie, specialiştii recomandă pardoseală din bambus sau din lemn reciclat.

Pereţii din fibră de sticlă din baie vor fi căptuşiţi la exterior. Pentru economisirea curentului electric, ferestrele ar trebui proiectate la mărime maximă pentru ca lumina naturală să intre cât mai mult în încăperi. Arhitecţii spun că ecodesignul nu e destinat numai economisirii resurselor, ci şi sănătăţii oamenilor.


Ecodesignul, folosit în industrie


În privinţa fabricilor de dimensiuni mari, europenii se pregătesc pentru adoptarea unor noi legi prin care proprietarii să ţină cont de principiile designului ecologic. Astfel, la începutul săptămânii, Departamentul European pentru Mediu şi Societatea Suedeză pentru Conservarea Naturii au dat publicităţii un studiu despre oportunităţile pe care le are Uniunea Europeană pentru folosirea ecodesignului. Noul studiul arată că trebuie să existe o legătură între instrumentele politice privind criteriile sustenabilităţii şi informaţiile despre problemele pe care le ridică sustenabilitatea.


Europenii vor să influenţeze politicile de mediu


Denumit "Să forţăm producţia să devină verde?", studiul vrea să influenţeze planurile de acţiune pentru politicile de sustenabilitate industrială, care vor fi date publicităţii în aprilie. "E evident că societăţile industrializate au nevoie să-şi schimbe obiceiurile de consum şi producţie, dar există o lipsă acută de inspiraţie în această privinţă.

Ecodesignul trebuie să devină liderul în dezvoltarea producţiei viitoare", a declarat Doreen Fedrigo, coordonatorul departamentului de mediu. Aceasta a adăugat că cercetarea vrea să influenţeze politicile de mediu pe care Uniunea Europeană le va adopta în curând. Una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă europenii e zgomotul. De aceea, studiul arată că toate produsele electronice ar trebui să fie prietenoase cu mediul.

Case verzi pentru proprietari

Un sondaj făcut de Centrul de Design Australand printre dezvoltătorii imobiliari şi proprietarii de case arată că 39% din aceştia au auzit de casele prietenoase cu mediul. Cele mai comune surse de informare în acest sens au fost mijloacele mass-media şi internetul.

Întrebaţi dacă ar plăti mai mult pentru o casă prietenoasă cu mediul, 59% din cei chestionaţi au răspuns pozitiv.

70% din proprietari sunt îngrijoraţi cu privire la poluarea apelor, consumul de apă şi gunoi. Sondajul arată că proprietarii încep să se comporte ecologic şi că au un interes mare în construirea şi amenajarea de locuinţe după standarde ecologice.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite