Arheologi fugăriţi de călugări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călugării de la Mănăstirea Turnu, situată în comuna prahoveană Târgşoru Vechi, se opun continuării lucrărilor la rezervaţia arheologică, deoarece săpăturile se execută pe terenul care

Călugării de la Mănăstirea Turnu, situată în comuna prahoveană Târgşoru Vechi, se opun continuării lucrărilor la rezervaţia arheologică, deoarece săpăturile se execută pe terenul care le-a fost retrocedat.
Slujitorii Domnului au început chiar să demoleze, fără nicio înştiinţare prealabilă, unul dintre spaţiile aparţinând bazei de cercetare arheologică. În anul 2000, după parcurgerea tuturor procedurilor de judecată, instanţa s-a pronunţat în favoarea bisericii. Astfel, Mănăstirea Turnu a obţinut 12,7 hectare dintr-o suprafaţă totală de aproximativ 17 hectare şi a reînfiinţat o biserică ridicată în anul 1672 de Antonie Vodă.
Celelalte patru hectare de teren au rămas în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie. Pe terenul retrocedat au rămas însă şi ruinele unui important castru roman şi ale unor reprezentative monumente medievale.
Până în prezent, arheologii au putut intra pe terenul mănăstirii pentru a continua cercetările, existând acordul comun pentru parafarea unui protocol oficial de colaborare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite