Argeşana Piteşti a renunţat la producţia de ţesături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarul principal al societăţii, Magnum Proiectare Imobiliară, vrea 100.000 de euro din vânzarea utilajelor fabricii Cel mai important producător şi exportator de ţesături din

Acţionarul principal al societăţii, Magnum Proiectare Imobiliară, vrea 100.000 de euro din vânzarea utilajelor fabricii

Cel mai important producător şi exportator de ţesături din lână din industria autohtonă a hotărât să renunţe la producţie pentru a se axa în viitorul apropiat pe dezvoltarea unor proiecte pe piaţa imobiliară.

Industria românească rămâne fără un alt brand consacrat. Stofele şi ţesăturile din lână de la Argeşana Piteşti vor dispărea în viitorul cel mai apropiat de pe piaţă, după consumarea ultimelor stocuri din fabrică. Şi asta pentru că acţionarii societăţii au hotărât să oprească producţia şi să vândă principalele utilaje.

Potrivit unui anunţ oficial al societăţii, vânzarea activelor se va face la un preţ minim de o sută de mii de euro fără TVA, în perioada următoare urmând să se desfăşoare doar activităţi de conservare a bunurilor existente.

Dacă ţinem cont că producătorul piteştean îşi dedica aproape în totalitate producţia pieţelor externe, măsura de oprire a motoarelor de producţie poate părea una radicală, chiar dacă evoluţia aprecierii monedei naţionale din ultima perioadă a lăsat urme adânci în privinţa veniturilor obţinute. Ieri, la societatea Argeşana nu mai erau la fabrică decât câţiva dintre angajaţi, directorul Iosif Stefu, secretara acestuia şi portarul.

Chiar şi încercările noastre de a vorbi cu directorul societăţii s-au soldat cu un eşec, pentru că, după spusele secretarei, acesta participa la scoaterea unor utilaje din fabrică, deşi se afla în concediu, şi nu a dorit să ofere declaraţii. Surse din rândul angajaţilor societăţii susţin însă că la Argeşana vor începe pregătirile pentru asanarea terenului în vederea construirii unui viitor centru comercial pe actualul amplasament al fabricii.

Deocamdată, documentele de aprobare a planurilor urbanistice pentru acest poriect nu au fost depuse la departamentul de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Argeş. Virarea bruscă dinspre piaţa industrială spre cea a afacerilor imobiliare practic nu ar trebui să surprindă pe nimeni, de vreme ce principalul acţionar al societăţii argeşene este un fond de investiţii care are chiar în propria denumire formula magică "proiectare imobiliară".

Retail în loc de ţesături cu etichetă verde

La finele lunii iunie, Asociaţia Salariaţilor, care controla compania, şi-a vândut deţinerea de 69,3% din pachetul total de acţiuni către compania Magnum Proiectare Imobiliară, parte a grupului austriac Real 4 You, care construieşte magazinele MiniMax în România. Preţul tranzacţiei s-a situat la un nivel de 20,2 milioane de lei, aproximativ 6,4 milioane de euro.

Un alt acţionar important care a ieşit în acest an din afacerea Argeşana a fost SIF Moldova, care a vândut la jumătatea lunii mai 16,25% din acţiuni, pentru 3,74 milioane de lei. De asemenea, şi BRD şi-a vândut întreg pachetul de 16,42% din acţiuni la începutul lunii mai pentru suma de 2,27 milioane de lei.

Ieşirile celor doi acţionari din registrul acţionarilor probabil au avut puternicul argument la bază al rezultatelor financiare înregistrate de Argeşana pentru anul 2006, când firma a raportat o cifră de afaceri în scădere cu 28%, la 10,4 milioane de lei, şi un profit net de circa 81.000 lei, de trei ori mai redus decât în 2005. Regresul rezultatelor economice nu a putut fi influenţat, cu toate că producătorul argeşean dispunea chiar şi de eticheta ecologică pentru produse, condiţie impusă în special de foştii parteneri de pe piaţa germană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite