„Arest la domiciliu pe o bancă în parc” - Revista presei italiane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi presa din Peninsulă se ocupă de statisticile finalului de an, de veşnicele debarcări ale clandestinilor în sudul ţării şi de a doua fază a conflictului din fâşia Gaza.

„Am fost salvaţi de către euro, dar puţini au înţeles asta”, afirmă ex-preşedintele Italiei, citat de cotidianul „La Stampa”. Carlo Azeglio Ciampi, fostul preşedinte al Italiei, susţine că în contextul prezentei crize vechea liră ar fi produs daune serioase economiei. De asemenea, consideră că euro, ca monedă unică europeană, devine din ce în ce mai puternic şi este „un succes enorm. Ne este suficient să urmărim raportul cu dolarul american şi, în momentul de faţă, chiar şi cu lira sterlină”. Înainte de a deveni şeful statului, Ciampi a fost iniţial guvernatorul Băncii Italiei, apoi ministru al Economiei şi prim ministru. A fost principalul susţinător al monedei unice europene în Italia şi negociator al condiţiilor de aderare în faţa Uniunii Europene.

„El este la Tropice iar eu lupt cu urgenţele”, citează cotidianul „Il Messaggero” afirmaţiile ministrului de Interne referitoare la absenţa ministrului Apărării. 140 de clandestini au fost recuperaţi din mare de către marina militară malteză în ultimele 24 de ore iar valul de persoane care pleacă ilegal din Africa, în special din Libia, cu destinaţia Italia pare a nu se opri nici în faţa condiţiilor meteorologice nefavorabile. Ministrul de Interne, Roberto Maroni, intenţionează impunerea unor măsuri dure (repatriere şi patrule militare în apele teritoriale) criticând absenţa ministrului Apărării, Ignazio La Russa. În replică, La Russa declară: „Nu este necesar să o facem pe durii faţă de Libia. Nu ajută la nimic. Pentru a atrage atenţia Libiei asupra responsabilităţilor sale trebuie mai întâi să ducem la îndeplinire ceea ce ne-am propus noi pe plan intern.”

„Creşte consumul de cărţi, tehnologie şi vacanţe”, anunţă cotidianul economic „Il Sole 24 Ore”. De Crăciun a crescut vânzarea de cărţi, jucării şi hi-tech iar vânzările on-line au atins cote record. Referitor la banii investiţi în vacanţe, localităţile unde se poate schia sunt arhipline până după 6 ianuarie, încasările din pârtiile de schi pe Dolomiţi au crescut cu 3% faţă de 2007 iar Dubai, capitala Emiratelor Arabe Unite, a devenit principala destinaţie pentru turismul de lux.

„Arest la domiciliu pe o bancă în parc”, relatează „Il Giorno”. Cazul unui tânăr condamnat la arest domiciliar şi care nu are o casă este prezentat într-un articol care critică măsurile „alternative” ale justiţiei italiene. „În acest caz alternative cu adevărat” scrie autorul articolului. Tânărul, în vârstă de 35 de ani, a fost condamnat pentru furt şi forţat să execute sentinţa prin arest la domiciliu. Situaţia a devenit ireal de dramatică atunci când nimeni, nici una dintre rude, nu a vrut să îl primească în casă iar condamnatul a fost nevoit să doarmă în parc, pe o bancă. Soluţia, de moment, a venit din partea unei amice, căreia i s-a făcut mila şi l-a primit in casă.

„Israel: nici un armistiţiu cu Hamas”, anunţă cotidianul „La Repubblica”. Astăzi este programată o întâlnire la nivel înalt a miniştrilor de Externe aparţinând statelor UE. Premierul izraelian, Ehud Olmert, anunţă că bombardarea structurilor Hamas din fâşia Gaza este doar începutul unui proces conţinând „o serie de faze”. Israelul a respins orice ipoteză referitoare la un armistiţiu cu Hamas şi a declarat că este gata să lupte săptămâni în şir, dacă situaţia o cere. Scopul final este eliminarea totală a ameninţării palestiniene din fâşia Gaza.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite