Ardealul a fost împărţit între PDL şi UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţele din Transilvania le-au dat democrat-liberalilor cele mai multe locuri în noul parlament al României. Dacă Moldova este roşie, iar PSD+PC şi PNL şi-au împărţit Muntenia, Ardealul este, în mare parte, portocaliu.

PDL a câştigat detaşat alegerile la Cluj. După ce în mandatul trecut democraţii aveau doar un deputat, au ajuns în acest moment la doi senatori şi patru deputaţi.

Clujul este un judeţ al paradoxurilor votului  uninominal. Fostul negociator-şef pentru integrarea în UE, Vasile Puşcaş nu a reuşit să obţină un mandat de senator, în schimb, colegul său mai tânăr, cvasi-necunoscutul Alexandru Cordoş a prins un loc în parlament la redistribuire, deşi a obţinut locul al treilea.

Marele perdant este, însă, senatorul Eckstein Kovacs, care a fost prezent în aproape toate legislativele  de după Revoluţie. O altă curiozitate este şi posibila intrare în rândurile parlamentarilor a liberalului Virgil Pop, aflat în prezent în arestul poliţiei.

DNA îl cercetează de câteva săptămâni, pentru o presupusă implicare într-un dosar penal de trafic de influenţă, dar potrivit legii, dacă nu are o condamnare definitivă, ar putea fi eliberat pentru a-şi depune jurământul.

UDMR ia Bihorul

UDMR este marele învingător în Bihor. A reuşit să obţină patru mandate de parlamentari. Trei dintre candidaţii UDMR au obţinut peste 50% din voturi, performanţă neîntâlnită la alte partide. În urmă cu patru ani, cea mai bine cotată formaţiune a fost alianţa PSD + PUR, care a avut patru mandate.

Deşi nu a reuşit să-şi atingă nici măcar obiectivul propus, de 20%, Alianţa PSD + PC a obţinut trei mandate, unul de senator şi două de deputaţi, în urma redistribuirii.

Toţi parlamentarii PSD au fost pe locul 3 la numărul de voturi, în colegiile în care au candidat. PNL nu a reuşit să obţină niciun mandat în Oradea, chiar dacă în câteva colegii candidaţii PNL au fost pe primul loc la voturi.

Sibiu: PDL, câştigătorul învins

În Sibiu, PDL a câştigat detaşat opt din cele nouă colegii parlamentare, dar, în urma redistribuirii a mai rămas cu un senator şi trei deputaţi.

Social-democraţii au avut un singur câştigător cu peste 50 de procente, dar în urma redistribuirii au mai primit două mandate. De aceeaşi redistribuire s-au bucurat şi liberalii, care au câştigat un post de deputat, deşi acesta s-a clasat pe locul doi la numărul de voturi.

Redistribuirea a adus PNL-ului şi un senator, deşi aceasta s-a clasat abia pe locul trei. În judeţul Sibiu a devenit deputat şi Ovidiu Ganţ, reprezentant al minorităţii germane. La alegerile din 2004, la egalitate au fost cei din Alianţa D.A. cu social-democraţii, având fiecare câte patru parlamentari.

Victor Socaciu în Parlament

Ca şi cu patru ani în urmă, UDMR a câştigat alegerile în Mureş, având cinci parlamentari. La rândul său, PSD are un senator şi doi deputaţi, ca şi în vechea legislatură, printre care se numără şi Victor Socaciu. Acesta din urmă este, poate, cea mai mare surpriză a alegerilor din judeţ, cantautorul clasându-se pe locul patru.

În urma distribuirii mandatelor în judeţul Satu Mare, UDMR a obţinut cel mai mare număr de parlamentari, trei, la fel ca şi la alegerile din 2004.

În Maramureş, lista parlamentarilor este foarte echilibrată, fiecare dintre cele mai importante trei partide, PSD, PD-L şi PNL având câte trei mandate de parlamentar. La alegerile de duminică, sălăjenii au trimis în Parlamentul României patru deputaţi şi doi senatori. La fel ca şi la alegerile din 2004, PSD şi UDMR se află la egalitate din punct de vedere al mandatelor - câte două.

(Au contribuit la realizarea materialului Georgiana Anghel, Radu Mureşan, Ioana Gavrău, Angela Sabău, Bianca Băican şi Valeriu Russu)

image
image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite