Ardealul atrage şefii din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii specialişti din vestul Europei caută posturi de conducere în Transilvania, unde pot face mai rapid carieră decât în ţările de origine Posibilitatea de a avansa rapid în

Tinerii specialişti din vestul Europei caută posturi de conducere în Transilvania, unde pot face mai rapid carieră decât în ţările de origine

Posibilitatea de a avansa rapid în companie şi salariile bune îi fac pe angajaţii străini de top management să trimită lunar zeci de CV-uri de angajare în Ardeal.

Pe piaţa românească de resurse umane a apărut, anul acesta, un nou fenomen. Este vorba despre interesul angajaţilor de top management din străinătate pentru piaţa forţei de muncă din Ardeal.

Specialiştii în resurse umane au sesizat interesul crescut al angajaţilor de top management din străinătate, aşa-zişii expaţi, pentru Cluj-Napoca. "De la începutul anului 2008, am primit câte patru-cinci curricullum vitae, pe lună, din partea cetăţenilor străini, care aplicau pentru poziţii de top management (n.r. cu responsabilităţi în conducerea companiilor) sau middle management", a declarat Liliana Graure, manager Manpower România, filiala Cluj.

Francezi, olandezi, nemţi...

În general, europenii aplică pentru job-urile care ţin de management, în timp ce asiaticii, în special indienii, aplică pe domeniul de IT. "Am intervievat francezi, olandezi, nemţi, indieni. Toţi vin cu experinţă în companii mari, atraşi de oportunităţile de carieră de aici. Multinaţionalele preferă să-şi aducă expaţii lor, decât să-i anagajeze aici", a explicat Graure. Cerinţele salariale variază între 2.000 şi 8.000 de euro, iar expaţilor nu le pasă dacă firma are capital străin sau românesc.

"În Germania, pentru a promova, dai din coate"

Neamţul Daniel Pell se află în România de un an şi jumătate. Are 30 de ani şi a studiat administraţia afacerilor în Germania.

Motivat de prietena lui, o clujeancă, Daniel a aplicat pentru mai multe job-uri. "Am fost la cinci interviuri. Mi-am cumpărat şi ziarul <> (un săptămânal de anunţuri -n.r.). Primul meu job aici a fost manager de achiziţii, pentru o firmă care importa maşini de lux din Germania", a povestit Daniel.

Cu toate acestea, tânărul manager, în prezent team leader la compania de consultanţă EBS, recunoaşte că traiul este la fel de scump în România. "Locuiesc în chirie şi plătesc 250 de euro, mâncarea are acelaşi preţ ca în Germania, uneori fiind chiar mai scumpă", a spus Daniel.

El a povestit că a lucrat pentru Siemens în Germania, dar şansele de promovare erau foarte mici. "În companiile mari din Germania, şansele de a promova în funcţie sunt mult mai mici, deoarece, de regulă, acolo lucrează foarte mulţi angajaţi. Totul e mult mai lent. Trebuie să dai din coate să ajungi cineva", a afirmat Daniel.

De asemenea, Martin Schultz, stabilit în Ardeal încă din 2006, trimis de compania pentru care lucra în Germania, explică că "există o cooperare foarte bună între companiile din România şi cele din Germania". În prezent, acesta are propria sa firmă la Cluj şi recunoaşte că România atrage datorită rapidităţii de dezvoltare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite