Fără concedieri la ArcelorMittal Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AVAS şi conducerea combinatului siderurgic vor semna un act adiţional la contractul de privatizare, ce prevede construirea unei noi uzine cocsochimice.Statul român negociază cu compania siderurgică o schemă socială care să permită doar plecări voluntare din combinat.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) elaborează, în prezent, un act adiţional la contractul de privatizare a combinatului gălăţean, prin care acţionarul majoritar să nu poată efectua niciun fel de concedieri, fiind permise doar plecările naturale din companie.

După ce o comisie de experţi din cadrul AVAS a analizat, la Galaţi, gradul de îndeplinire a obligaţiilor post-privatizare asumate de ArcelorMittal prin contract, instituţia a precizat că un act adiţional poate fi încheiat numai cu respectarea volumului de investiţii asumat iniţial, iar destinaţia banilor să fie aceeaşi.

„În prezent, se lucrează la actul adiţional, pe articole, cu respectarea obligaţiei de a investi într-o uzină cocsochimică. Vrem să prindem în acest act adiţional şi o schemă socială, care să permită cumpărătorului doar disponibilizări naturale (pensii, disponibilizări voluntare) şi reconversii profesionale“, a declarat, pentru „Adevărul“, preşedintele AVAS, Mircea Ursache.

Investiţii depăşite

Compania siderurgică a decis închiderea actualei uzine cocsochimice din lipsa comenzilor, iar circa 1.400 de angajaţi fie vor primi salarii compensatorii, fie vor fi relocaţi pe platformă.

Oficialii Arcelor Mittal Galaţi susţin că acest pas va permite companiei o poziţie îmbunătăţită când piaţa îşi va reveni. „Deşi un număr de angajaţi vor fi afectaţi de această măsură, vom continua să dezvoltăm celelalte fluxuri de producţie ale combinatului“, au spus reprezentanţii companiei. Aceştia nu au oferit, însă, o poziţie privind intenţia AVAS de a insera în actul adiţional această schemă socială.

La rândul său, preşedintele AVAS a arătat că actul adiţional are menirea de a aşeza sociatea pe noile realităţi economice. „Este o perioadă propice pentru oprirea anumitor capacităţi, pentru care, oricum, cererea este extrem de redusă în această perioadă, şi realizarea de investiţii care să pregătească combinatul pentru perioada de reluare a creşterii cererii de produse“, a mai spus Ursache.

Pierderi la nivel de grup

Datele AVAS arată că investiţiile de mediu pe platformă au fost realizate integral, existând un certificat de mediu valabil până în 2014, cu o depăşire de circa 88 de milioane de dolari. De asemenea, investiţia tehnologică a fost depăşită cu circa 100 de milioane de dolari, deşi a suferit anumite întârzieri în perioada 2005-2006, pentru care s-au calculat penalităţi de circa un milion de dolari, pe care cumpărătorul le plăteşte în prezent.

Aceste investiţii au fost certificate de un auditor intern, dar şi de o companie specializată din Spania, la cererea Comisiei Europene. În ceea ce priveşte clauza socială, aceasta a ieşit din monitorizarea AVAS, conform contractului, în decembrie 2006.

Problemele din acest an de la fostul Sidex s-au adâncit pe măsură ce piaţa metalelor a scăzut, la nivel mondial. În primele trei luni ale acestui an, grupul ArcelorMittal a avut o pierdere de circa 14,6 miliarde de dolari, faţă de un profit de 2,7 miliarde de dolari în primul trimestru al anului trecut. 

Comisie de anchetă a privatizării

Mai mulţi deputaţi gălăţeni au cerut Camerei înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind privatizarea Sidex, întrucât există suspiciuni cu privire la prevederile contractului, care este secret. Analizarea cererii a fost amânată pentru la toamnă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite