Arborele de cacao, miracolul populaţiei Kuna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Feriţi de boli grave, indienii unui trib din Panama, printre cei mai fericiţi pământeni Un nutrient din cacao, numit epicatechină, pare să scadă riscul unor boli cumplite, cum ar fi

Feriţi de boli grave, indienii unui trib din Panama, printre cei mai fericiţi pământeni

Un nutrient din cacao, numit epicatechină, pare să scadă riscul unor boli cumplite, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, diabetul. Populaţia Kuna, care trăieşte în Panama şi bea până la 40 de ceşti de cacao pe săptămână, nu suferă de boli de inimă, cancere, diabet şi nu face congestii cerebrale decât în proporţie de sub 10%.

Indienii Kuna trăiesc de asemenea mai mult decât alţi locuitori din Panama şi nu sunt niciodată victime ale demenţei, potrivit cercetătorului american dr. Norman Hollenberg, de la Harvard Medical School. Băuturile pe bază de cacao sunt singurele pe care le consumă populaţia Kuna după alăptarea maternă şi până când mor. Hollenberg spune că a fost atras de efectele pe care cacaoa le are asupra acestor indieni din Panama în urmă cu 15 ani, când a descoperit că aceştia nu suferă niciodată de hipertensiune. Temându-se ca efectele să nu fie datorate şi unor factori genetici, specialistul a studiat consecinţele pe care le are epicatechina asupra altor persoane în vârstă din diferite culturi. Concluzia a fost că nutrientul este la fel de bun. Prin urmare, s-a dovedit că epicatechina are un rol protector asupra organismului uman. Este un flavonoid care mai poate fi găsit în ceaiuri, vin, fructe şi vegetale. Una dintre acţiunile sale se crede că este creşterea nivelului de oxid nitric ce ajută la relaxarea vaselor de sânge şi îmbunătăţeşte fluxul sanguin. Proprietăţile sale antioxidante explică faptul că poate combate cancerul. Din păcate, epicatechina este scoasă din cacaoa din comerţ, deoarece ar putea-o face mai amară. Hollenberg sugerează industriei farmaceutice să producă suplimente pe baza nutrientului din cacao.

Grup etnic, într-o ţară exotică

Panama este un stat din America Centrală în care trăiesc în jur de trei milioane de locuitori. Prin poziţia sa în istmul ce leagă Americile de Nord şi de Sud, ocupă o poziţie strategică. Punte între cele două continente americane, este locul unde se întâlnesc Marea Caraibelor şi Oceanul Pacific prin una din cele mai mari minuni făcute de mâna omului: Canalul Panama. Este o ţară exotică de neuitat pentru vizitatori, datorită pădurilor tropicale, a plajelor pustii, a florei şi faunei de un farmec aparte. Faimoasa pălărie naţională şi canalul sunt reperele ei cele mai cunoscute. În afară de frumuseţile naturale, Panama se remarcă printr-un labirint de bănci moderne şi prospere, care le depăşesc ca număr pe celebrele de pe Wall Street. Revenită în prezent la democraţie, ţara îşi respectă cele şapte triburi indiene şi moştenirea spaniolă. Kuna este un grup etnic amerindian care beneficiază de autonomie teritorială.

Cultivat de civilizaţia maya

Arborele de cacao a fost cultivat pentru prima oară între anii 250-900 de vechea civilizaţie maya pe teritoriul Mexicului de astăzi şi în America Centrală. Populaţia Maya oferea seminţele de cacao zeilor săi şi le mai folosea în scopuri medicinale, pentru a combate oboseala şi bolile gastrointestinale. Erau atât de preţioase, încât se foloseau ca monedă de schimb. Mayaşii considerau că băutura din cacao este de origine divină şi îi acordau un mare respect.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite