Arbitrii dădeau rapoarte la întoarcerea din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

fotbalului", serial de dezvăluiri şi dezbateri declanşat de Adevărul. Pornind de la această afirmaţie, pe care Crăciunescu o susţine în continuare şi o întăreşte cu noi argumente,

fotbalului", serial de dezvăluiri şi dezbateri declanşat de Adevărul. Pornind de la această afirmaţie, pe care Crăciunescu o susţine în continuare şi o întăreşte cu noi argumente, Adevărul a aflat cum dădeau raportul arbitrii, cu voie sau fără voie, "la organe". Adică la Securitate.

Cazul Crăciunescu, alias "Craiu"
Cazul Crăciunescu este şi, mai ales, va fi unul cu adevărat emblematic pentru lămurirea dublei probleme pe care oamenii din lumea sportului au avut-o cu fosta Securitate: în calitate de urmăriţi şi/sau în calitate de colaboratori. În 1987, el a arbitrat două meciuri în Israel. La ambele meciuri, arbitru de centru a fost Ioan Igna. Al doilea arbitru de linie a fost Mircea Salomir. Crăciunescu povesteşte că s-a întors de acolo foarte impresionat. "Am văzut Drumul Crucii, am văzut unde s-a născut Mântuitorul. M-am întors foarte impresionat de acolo. Am povestit multora ce am văzut. Cred că cei de acasă m-au turnat". Într-adevăr, Securitatea i-a deschis lui Crăciunescu un dosar de urmărire cu numele de cod "Craiu". Dosarul avea ca obiectiv posibila atragere a agentului "Craiu" în "activităţi ostile statului" şi avea ca temă "lucrarea numitului Crăciunescu Ion prin dosar de urmărire informativă la problemele CONTRASPIONAJ ISRAELIAN şi ALFA". DUI "Craiu" era "strict secret", purta numărul 304/002040 şi era instrumentat de Serviciul lll (Contraspionaj) al Inspectoratului de Securitate Vâlcea (locul de domiciliu al lui Ion Crăciunescu). Într-un raport din 16 decembrie "89, semnat de ofiţerii de securitate Ion Bucur şi Adrian Roşu, erau fixate şi obiective precise ale urmăririi aşa-zisului agent Mossad "Craiu", alias Ion Crăciunescu, printre care: "cooperarea cu Serviciul l (Securitatea internă), pentru încadrarea informativă a obiectivului la locul de muncă şi la domiciliu; folosirea mijloacelor T.O. (nr- tehnic operativă) la domiciliul obiectivului; verificarea suspectului şi a soţiei sale; folosirea sursei S, intern şi internaţional, pentru identificarea legăturilor din ţară şi străinătate". Cine era această misterioasă "sursă S" din anturajul lui Crăciunescu? Doar dosarele problemă din arhivele SRI şi SIE pot dezlega această enigmă.

Salomir: "Aşa era atunci - la întoarcerea din străinătate, erai obligat să faci o nformare"
Pornind de la cazul Crăciunescu, Adevărul a stat de vorbă cu mai mulţi arbitri, printre care Mircea Salomir şi Ioan Igna. Ca şi Crăciunescu, cei doi au fost plecaţi de nenumărate ori în străinătate. Ca şi Crăciunescu, cei doi declară că, atunci când se întorceau, erau obligaţi să dea raportul. "Aşa era atunci - când erai arbitru de centru, la întoarcere, erai obligat să faci o informare asupra a ceea ce ai făcut în străinătate: cu ce avion ai mers, la ce hotel ai stat, dacă ai primit cadouri şi dacă ai avut contact cu persoane străine. Raportul era depus, odată cu paşaportul, la biroul de relaţii internaţionale din cadrul CNEFS", ne spune fostul arbitru internaţional Mircea Salomir.
şi Ioan Igna vorbeşte despre numeroasele sale plecări în străinătate ca arbitru internaţional. El recunoaşte şi mai multe deplasări "în brigadă", inclusiv alături de Crăciunescu. Inclusiv în Israel, ca arbitru de centru. Reiterând încă o dată afirmaţia, potrivit căreia, "într-o brigadă de trei arbitri români, cel puţin unul era turnător", Crăciunescu însă îi ia apărarea lui Igna. "La momentul respectiv eu eram arbitru de linie. Igna, într-adevăr, a făcut raportul. Nu cred însă că el mi-a făcut mie ceva rău. Din contră, el mi-a făcut bine de multe ori", spune Crăciunescu, fosta victimă a Securităţii. "Sunt întru totul de acord că Securitatea ne-a făcut mult rău. Tot timpul am trăit sub efectul imaginii acesteia. Mi-am dat seama mai bine după ce am citit cartea lui Pacepa,
Orizonturi roşii
", spune Crăciunescu. şi adaugă: "Eu aş fi curios de un lucru: dacă cei care sunt acum în fruntea sportului au curajul să-şi publice dosarul. Pentru o imagine curată a sportului românesc. şi cei care au avut probleme, să se retragă"!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite