Arad: Rodica Tălmaciu a condus prima orchestră privată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violonista este manager al Filarmonicii arădene şi a lansat o serie de evenimente care s-au bucurat de aprecierea publicului  arădean.

Profil
Născută - 18 iunie 1981, Arad
Educaţie - Academia de Muzică George Dima din Cluj, Institutul Goethe din Viena
Experienţă - violonistă, manager cultural
Familie - căsătorită, un copil

S-a născut într-o familie muzicală, tatăl său fiind prim flautist al Filarmonicii din Arad. Clădirea în care este astăzi stăpână a fost terenul său de joacă în copilărie. „Îmi amintesc că aveam patru sau cinci ani şi în timpul repetiţiilor tatălui meu încercam să scriu şi să învăţ  notele muzicale”, a povestit Tălmaciu.

Au urmat concertele educative din fiecare duminică dimineaţa de la ora 11.00 şi audiţiile de acasă, experienţe care au format-o şi care i-au deschis calea spre muzică.

A învăţat de la profesionişti

„De la tatăl meu am învăţat, în primul rând, respectul pentru muzică. De altfel, el a fost şi cel care m-a îndrumat spre vioară, spre studii aprofundate în domeniu, spre conservator. Mama ar fi preferat să mă fac medic, ea fiind asistentă medicală”, a mai spus managerul Filarmonicii.

„La 16 ani am plecat la liceul de muzică din Cluj şi atunci am încetat pentru prima dată în viaţa mea să fiu fata lui tata. Acolo am fost nevoită să mă descopăr pe mine, să mă formez şi am avut şansa să fiu influenţată de nişte oameni extraordinari, care mi-au marcat fără îndoială destinul”, şi-a amintit Rodica Tălmaciu.

Este cazul profesoarei sale de istoria muzicii, Luminiţa Aluaş. Un cuvânt important în dezvoltarea sa artistică l-au avut cei doi profesori de vioară, Andrei Agoston şi Horia Fulea. „De la cel dintâi am învăţat, în primul rând, că un artist nu are nicio scuză în faţa publicului. În schimb, Horia Fulea a fost profesorul care m-a revoluţionat ca violonistă şi cel care m-a motivat cel mai mult”, a subliniat violonista.

Cum s-a născut Europa Symphony


Dintr-o întâmplare, în anul  1992, i s-a propus să se ocupe de un proiect care viza formarea unei orchestre mixte, simfonică şi de operă, care să susţină spectacole în toată Europa şi în Austria, în special.

Aşa s-a născut Europa Symphony, prima orchestră privată din România, care era susţinută de Ministerul Culturii şi Educaţiei din Austria. A urmat Asociaţia Culturală „Music for Europe”, care şi-a propus strângerea de fonduri pentru a putea susţine concerte şi „acasă, în România”.

„Unul dintre oamenii care m-au încurajat extrem de mult în aceste proiecte de management artistic a fost regretatul Iosif Sava”, a adăugat Rodica Tălmaciu.

După 10 ani petrecuţi în Austria, la finele lui 2006 a manageriat Festivalul Mozart la Filarmonica din Arad, un proiect ce s-a bucurat de succes şi care a marcat şi întoarcerea în ţară a Rodicăi Tălmaciu.

Întrebări şi răspunsuri
Cum definiţi activitatea de manager la o instituţie culturală în România?
La o instituţie bugetară trebuie să recunosc că e o aventură. Planificarea este aproape imposibilă şi din acest motiv trebuie să lucrăm cu două-trei planuri de rezervă.

În ce măsură aţi realizat ce v-aţi propus?
Dacă m-aţi fi întrebat la finele anului trecut, v-aş fi spus că aproximativ 80 la sută. Acum nu mai sunt aşa de sigură, dar sper că această aşa-numită criză îi va întoarce şi mai mult pe oameni spre sala de spectacol, loc de resurse nelimitate de energie pozitivă.

Ce-i place
Îi plac plimbările şi cititul. „Îmi place foarte mult să vorbesc cu oamenii, să mă întâlnesc cu ei, să îi descopăr”, a spus Rodica Tălmaciu. Îi place, în general, să găsească noul din orice domeniu.
Ce nu-i place
Nu îi place haosul. „Cred că şi libertatea trebuie exprimată şi trăită în anumite limite, între anumite reguli, general valabile”, este de părere Rodica Tălmaciu. Nu îi place tehnicizarea exagerată şi detestă ipocrizia şi falsitatea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite