Arad: Puiu Flore, barmanul care a servit celebrităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 17 mai are pentru Puiu Flore o dublă însemnătate: prima sa zi de muncă şi deschiderea oficială a hotelului unde munceşte şi astăzi, cel mai cunoscut hotel din Arad.

Profil:

Născut: 26 ianuarie 1953, Sânmartin
Educaţie: Grupul Şcolar Comercial Arad şi Şcoala de Barmani Bucureşti
Experienţă: barman de 40 de ani
Familie: căsătorit, un copil

Puiu Flore este cel mai interesant ospătar din Arad pentru că are peste 40 de ani de carieră dar mai ales pentru că în aceşti ani a avut ocazia să servească celebrităţi şi oameni politici importanţi. A dat mâna cu Nicolae Ceauşescu şi l-a servit pe preşedintele Botswanei.   

În data de 17 mai 1969, cel mai cunoscut hotel din Arad, Astoria, îşi deschidea porţile pentru marele public. În aceeaşi zi, acest hotel şi-a deschis porţile şi pentru tânărul Puiu Flore, proaspăt intrat la Grupul Şcolar Comercial din Arad. „Am intrat la şcoală între primii patru şi din 1969 am fost repartizat ajutor de ospătar la Astoria. Între anii 1970 şi 1974 am fost avansat ospătar, iar din ’74 încoace am fost barman la acest hotel”, îşi începe povestea Puiu Florea. Acesta mai spune că au fost perioade când a lipsit din hotel. „Am mai fost detaşat cam doi ani pe litoral, aşa cum se făcea pe vremuri”, explică  barmanul.

A dat mâna cu Nicolae Ceauşescu
Îşi aduce aminte ca astăzi de deschiderea hotelului, dar mai ales de inaugurarea sa oficială care a avut loc în luna iunie şi la care a participat şi Nicolae Ceauşescu.

„Eu eram chiar primul, la intrare şi când dânsul a venit a dat mâna doar cu mine după care a ieşit din nou afară şi a vizitat terasele hotelului”, îşi aminteşte Puiu Florea, adăugând că pentru el a fost o onoare la momentul respectiv.

Cel mai greu a fost cu preşedintele Botswanei
În cei 40 de ani de carieră a avut parte de tot felul de întâmplări, dar şi de tot felul de oaspeţi. „Cel mai dificil a fost cu preşedintele Botswanei. Nu ne înţelegeam cu el nicicum. Avea el un traducător, dar şi acela mai mult se bâlbâia decât vorbea, aşa că a fost destul de greu”,  mai povesteşte barmanul.

Îşi aminteşte cu drag de prieteniile legate de-a lungul timpului cu artişti îndrăgiţi, cum sunt fraţii Petreuş sau Florin Piersic. „Pe toţi i-am servit şi când reveneau toţi mă căutau. Veneau la mine în spate, acolo unde se mai găsea o bere bună, un pepsi sau un whiskey”, a mai mărturisit Puiu Flore.

Un moment amuzant
„A venit o pereche, el neamţ, ea româncă, şi au comandat limonadă. Era iarnă, iar el gesticula încontinuu, aşa că atunci când i-am servit mi-a dat peste pahar şi toată limonada a curs la doamnă în cizme. Am fugit acasă şi nu am mai venit trei zile, până ce nu au trimis după mine”, se amuză acum Puiu Flore.

Întrebări şi răspunsuri

Ce le-aţi spune tinerilor care vor să practice această meserie?
Să vină să muncească. E o meserie frumoasă, dacă îţi place. Dar chiar trebuie să îţi placă. Dacă nu, nu o poţi face.

Care credeţi că sunt secretele succesului dumneavoastră?
În primul rând munca şi seriozitatea. Fără acestea nu se poate. Şi mai apoi răbdarea. Multă, multă răbdare.

Cum e astăzi această muncă, faţă de acum 40 de ani?
Atunci se făcea meserie cu adevărat. Astăzi puţine sunt restaurantele în care chiar se face meserie. Toată lumea aleargă doar după bani.

Astăzi sărbătoriţi 40 de ani de muncă şi de existenţă a acestui hotel. Ce dorinţă aveţi la suflatul în lumânări?
Sper să îmi termin cariera tot aici. Mai am vreo 4 ani, pe care vreau să îi petrec tot aici, cu colegii.

Ce-i place

Îi place foarte mult să pescuiască atunci când nu e la muncă. ”Este un hobby foarte relaxant pentru mine”, spune barmanul arădean. În ceea ce priveşte meseria sa, cel mai mult îi place faptul că interacţionează cu oamenii.

Ce nu-i place
„Nu îmi place bârfa. Poate de aceea mă potrivesc aşa de bine cu meseria mea”, a declarat răspicat Puiu Flore. Nu îi plac nici oamenii care nu spun adevărul, nu îi place ipocrizia. Este dezamăgit pentru că „azi nu se mai face meserie”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite