Arad: Pita de Pecica şi ţuica de Chişindia, branduri protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii locali cred că oferta lor respectă, aproape în detaliu, reţetele strămoşeşti.

Directorul Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, Lucia Romanescu, a avut o întâlnire cu prefectul judeţului, Călin Bibarţ, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu şi mai apoi cu producătorii pe această temă. Adunaţi la Pecica din toate colţurile judeţului, aceştia au aflat paşii ce trebuie urmaţi şi modalităţile concrete pentru atestarea şi protejarea denumirilor produselor lor. 

La demersul oficiului naţional s-a aliat şi Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă care a întocmit o listă de 20 de produse tradiţionale pe care le vor susţine spre atestare. „Este important ca aceste mărci locale să fie atestate şi protejate, aducând plus valoare zonei lor de provenienţă”, a explicat Lucia Romanescu, directorul Oficiului Naţional al produselor tradiţionale româneşti. La rândul lor producătorii susţin că aşteaptă un astfel de demers de ani de zile. „Ceea ce a depins de noi am făcut. Am dus tradiţiile şi reţetele originale mai departe, cât am putut şi ne-am priceput. E vremea însă ca şi autorităţile să ne sprijine şi să intrăm într-un circuit legal de protejare şi promovare a acestor produse”, a spus Mircea Donca, legumicultor din zona Socodor.

Producătorii susţin că o dată promovate aceste produse, dezvoltarea turismului local are mai multe şanse, multe zone în care se găsesc preparate tradiţionale putând fi interesante pentru investitorii din domeniul agroturismului.

Mândrie locală: 20 de produse

Printre produsele propuse pentru promovare se numără celebra pită de Pecica, salamul de Nădlac, varza de Socodor, ţuica de Chişindia, vinarsul de struguri din Ţara Zărandului, mierea de prune de Aldeşti, cadarca şi rozeul de Miniş şi mustoasa de Măderat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite