Arad: Persoanele fără casă pun stăpânire pe gară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu încălzirea vremii, boschetarii au ieşit la cerşit

Fie că stau pe lângă Staţia CFR, în uşile bisericilor sau pe străzile intens circulate, boschetarii agasează oamenii de dimineaţă până seara.

Cei mai mulţi oameni fără adăpost pot fi văzuţi în zona Staţia CFR din municipiu. Chiar dacă lucrările de modernizare executate aici au fost menite să-i dea un aspect european, oamenii străzii, care îşi duc veacul în incinta gării, pot fi consideraţi o pată neagră. Ei acostează călătorii încă de pe treptele trenurilor, iar oamenilor le este pur şi simplu frică de ei. „Mi-e groază de gară din cauza boschetarilor. Sunt mereu drogaţi cu aurolac. Mă tem să nu le dau câte ceva că s-ar putea să devină violenţi şi risc să-mi dea în cap“, a declarat Elena Marcu, o călătoare. 

Încă de la intrarea în clădirea Staţiei CFR te loveşte un miros foarte urât de aurolac şi de urină. Peronul este plin de gunoaie aruncate la întâmplare. Sala de aşteptare s-a transformat mai degrabă într-un adevărat refugiu al oamenilor străzii. După primii paşi făcuţi prin mirosul greu de suportat, te izbeşti de boschetarii care îţi cer fie o ţigară, fie ceva de mâncare. În cazul în care ai tupeul să-i refuzi, rişti să fii înjurat, chiar bruscat. Vagoanele părăsite sunt locul unde boschetarii se odihnesc peste noapte. Asta, în cel mai bun caz, căci de obicei ei îşi duc veacul în canalele din împrejurul gării. Dacă încerci să intri în vorbă cu ei, îţi dai seama imediat că majoritatea provin din familii nevoiaşe, destrămate şi din alte zone ale ţării.

Necazul şi problemele de acasă îi determină să plece din căminul părintesc şi să înveţe lucrurile necurate ale societăţii în care trăim. Pentru ei, cerşitul sau furatul sunt singurele metode de a supravieţui. Pentru oamenii străzii, mâncarea însă stă pe locul doi, după aurolac. După spusele lor, acest drog, nu numai  că este ieftin şi uşor de procurat, dar înlocuieşte cu succes mâncarea, apa sau odihna. „Ce să facem că nimeni nu ne ajută. Nu avem unde lucra, nu avem unde dormi. Luăm aurolac şi nu mai simţim nimic“, a spus unul dintre boschetari.

Au ieşit la cerşit şi în centru
Persoanele fără adăpost şi-au adjudecat teritorii şi în centrul oraşului sau în apropierea bisericilor. Mijloacele de transport în comun au devenit şi ele neîncăpătoare din cauza cerşetorilor. 

Soluţii de moment
Corina Drăghici, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Arad, a declarat că poliţiştii comunitari reţin, zilnic, câteva persoane fără adăpost care, după ce sunt amprentate, sunt trimise în localităţile de domiciliu. „Încercăm zi de zi să facem faţă acestui fenomen. Facem apel la cetăţeni să nu îi ajute cu bani pentru că, astfel, îi încurajează“, a declarat Corina Drăghici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite