Arad: Moartea care a salvat trei vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia unei familii din Reşiţa care l-a pierdut pe Lucian Cotoc de 34 de ani ar putea salva viaţa altor trei persoane.

O altercaţie care a avut loc într-un local din Reşiţa, urmare a câtorva cuvinte spuse pe un ton mai apăsat, s-a sfârşit tragic. Potrivit fratelui său, Lucian Cotoc intrase într-un local unde a cerut o bere. Un bodyguard obrazic i-a răspus că trebuie să o bea în zece minute. A urmat un schimb scurt de replici după care Lucian a plecat. A fost ajuns din spate de un individ care i-a dat un pumn în faţă. A urmat o căzătură care i-a fost fatală. Medicii din Reşiţa l-au trimis la Timişoara. Când a ajuns la Spitalul Judeţean era paralizat.

„Sperăm ca alţii să fie salvaţi“

A intrat în moarte cerebrală şi a fost îngrijit toată noaptea de patru medici de la terapie intensivă. „Decizia familiei este cu adevărat importantă”, a spus unul din medicii rezidenţi care a petrecut ultima noapte cu Lucian Cotoc. Familia lui Lucian, mai exact soţia şi fratele, şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe. „Sperăm ca alţii să fie salvaţi”, ne-a spus fratele lui Lucian. Lucian Cotoc a lăsat în urmă o fetiţă de doi ani şi jumătate. 

După doi ani de pauză

O intervenţie de prelevare de organe nu a mai fost făcută de cel puţin doi ani la Timişoara. De cele mai multe ori, în cazul pacienţilor în moarte cerebrală, fie a lipsit acordul familiei pentru donare, fie pacientul nu a putut fi ţinut în parametrii de care e nevoie pentru prelevarea de organe. „A fost prelevat ficatul care va fi transplantat la Fundeni. Un rinichi a fost trimis la Cluj, iar un al doilea este în operaţie la Timişoara”, a declarat ieri după amiază, pentru „Adevărul“, doctorul Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Rinichiul transplantat la Timişoara ar putea schimba viaţa unei femei tinere care face dializă de 7 ani.

Operaţia pe ore

*ora 08.15 - operaţia de prelevare de organe începe
*ora 11.00 - testele de laborator pentru compatibilitate
*ora 12.08 - medicii de la Bucureşti ies cu ficatul din sala de operaţii
*ora 12.15 - ambulanţa pleacă spre Fundeni – Bucureşti
*ora 15.00 - la Timişoara are loc operaţia de transplant a unui rinichi
*ora 18.00 - la Cluj are loc operaţia de transplant a celui de-al doilea rinchi

Ficatul va fi transplantat la Bucureşti de profesorul Irinel Popescu
Radu Zamfir, medic Fundeni

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite