Arad: Mărioara Bun, pasionată de ţesutul la război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Mărioara Bun, pasionată de ţesutul la război
Arad: Mărioara Bun, pasionată de ţesutul la război

A învăţat secretul ţesutului la război de la bunica şi mama ei. Speră că va transmite această artă şi la generaţiile următoare.

Profil:

Născută: 24.02.1944, comuna Şagu, judeţul Timiş
Educaţie: gimnaziu
Familie: căsătorită, 4 copii

Mărioara Bun este una dintre cele mai cunoscute ţesătoare din zona Aradului, mai precis din comuna Şicula unde şi locuieşte. S-a născut în urmă cu 65 de ani, în comuna Şagu, înconjurată de artă şi de frumos.

Mama şi bunica sa au fost cele care au învăţat-o secreterele ţesutului la război. Aşa a devenit Mărioara de-a lungul anilor cea mai vestită ţesătoare la război din partea de vest a ţării şi creatoare de modele de costume populare.

Face costume de spectacol

„Am făcut de-a lungul anilor multe costume. Interpreţi cunoscuţi din muzica populară precum Florica Zaha, Dana Jurjuţ şi Florica Bradu ori Barbu Lăutaru, toţi au trecut prin mâinile mele. Le-am făcut costume de spectacole şi i-am ajutat ori de câte ori au avut nevoie de vreun accesoriu făcut la război”, îşi aduce aminte ţesătoarea.

Mărioara participă la fiecare târg cu specific popular organizat la Arad sau în ţară. Se mândreşte cu modelele pe care le-a cusut şi spune că fiecare port ieşit din mâinile ei este unul cu totul deosebit deoarece îşi pune toată dragostea în el. „Mama şi bunica mea m-au învăţat tot ce ştiu. Cu toate că unii spun că e greu să coşi la un război, eu nu sunt de aceeaşi părere. Dacă îţi place cu adevărat ce faci, este foarte simplu”, spune Mărioara.

Război vechi de peste 100 de ani


Cu toate că a ajuns la vârsta de 65 de ani, Mărioara nu renunţă la război, întrecându-şi uneori fiicele ori nepoatele prin complexitatea unor modele. Ţesătoarea a transmis tradiţia cusutului la război şi fetelor, respectiv nepoatelor ei. Toate lucrează la acelaşi război, vechi de peste 100 de ani. „Războiul care m-a ajutat să ţes miile de costume, îl am de la străbunica mea. Vă daţi seama prin câte generaţii a trecut? Şi funcţionează foarte bine, sunt mulţumită de el. Nu aş vrea să renunţ, cu toate că e mult mai bătrân ca şi mine”, a mai spus doamna Mărioara. Ea ţese de cele mai multe ori porturi populare specifice zonei Aradului însă, dacă cineva îi cere un model din Dobrogea, nu stă de două ori pe gânduri şi îl face.

Un talent înnăscut


A învăţat de-a lungul anilor cum să aleagă culorile, cum să le asorteze, cum să vopsescă lâna cu coloranţi naturali din ceaiuri de plante. „Lucrez cu mare drag la ele şi chiar dacă nu am facultăţi, aşa cum se poartă în zilele astea, cred că Dumnezeu mi-a dat un talent cu care mă pot mândri. Am răbdare ori de câte ori mă apuc de un costum şi îmi las imaginaţia să curgă. Sper din suflet să nu se piardă niciodată această tradiţie”, a încheiat Mărioara Bun.

Întrebări şi răspunsuri

Cât anume lucraţi pe un costum în întregime?
Depinde cât este de colorat şi câte feluri de lână folosesc.Undeva la două, poate chiar trei săptămâni, cam atâta îmi ia. Am avut un port la care am lucrat şi două luni, a fost excepţia din viaţa mea. L-am făcut pentru doamna Florica Zaha.

Cât costă un astfel de costum ţesut la război?
Preţurile încep de la 15 milioane şi pot depăşi 25 de milioane. Depinde şi de calitatea lânii şi de cât de mult am muncit la el.

Ce-i place

Munca în general şi să îşi petreacă toată ziua în faţa războiului de ţesut. „Sunt crescută la ţară, unde am fost învăţată de mică cu munca grea, dar nu mă plâng. Îmi place să trudesc cât e ziua de lungă, să-mi ajut copiii şi nepoţii”, a mărturisit Mărioara.

Ce nu-i place

„Mulţumesc la Dumnezeu că nu am avut parte de dezamăgiri în toţi aceşti ani şi nici nu-mi doresc, mai ales că am ajuns la bătrâneţe. Mi-am făcut rostul în viaţă, nu rămâne decât să-mi ajut copiii până o să mor”, a încheiat ţesătoarea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite