Arad: Hunedoreni cu viaţă de cavaleri şi domniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce tinerii de astăzi au conturi pe hi5 sau închiriază DVD-uri pentru serile de weekend, un grup de hunedoreni vrea să trăiască la fel ca acum 500 de ani.

Doi tineri Laura Ciotlăuş şi prietenul ei, Gabriel Demeny şi-au promis unul altuia, în faţa Castelului Corvinilor, că vor înfiinţa un Ordin al Cavalerilor medievali la Hunedoara. Ideea le-a venit după ce au participat, ca simpli turişti, la Festivalul Medieval de la Sighişoara, unde i-au văzut într-un spectacol, pe cavalerii Ordinului de Mediaş.

Unii au CV-uri de rang nobil

Gruparea hunedoreană cuprinde în acest moment peste 20 de cavaleri, domniţe şi scutieri cu biografii pe jumătate inventate. Fie că se trag din străvechi neamuri de secui, din mica nobilime maghiară sau sunt fiice ale cărturarilor medievali hunedoreni, cavalerii de Hunedoara şi-au confecţionat singuri îmbrăcăminte, arme şi armuri care respectă întocmai realitatea secolelor XIV - XV.

Iar dacă în viaţa de zi cu zi tinerii au cele mai prozaice meserii, cum ar fi cele de ingineri, administratori de sistem, studenţi sau chiar elevi, când au puţin timp liber hunedorenii se întâlnesc şi fac repetiţii pentru turnirurile pe care le susţin în curtea Castelului de la Hunedoara, dar şi la festivalurile medievale din ţară şi din străinătate.

Cel mai frumos lucru din oraş

Hunedorenii se declară încântaţi de activitatea Ordinului Cavalerilor şi spun că înfiinţarea lui este un câştig extraordinar pentru oraş. “După părerea mea, acesta este cel mai frumos lucru care se întâmplă în Hunedoara.Membrilor ordinului le ia o mulţime de timp pentru a-şi confecţiona recuzita, care reface, în cel mai autentic mod cu putinţă, viaţa secolelor medievale. M-a atras şi pe mine ideea, însă am renunţat pentru că mă aşteaptă examenul la facultate şi am foarte mult de învăţat”, a declarat prietena uneia dintre domniţe, Ioana Vlad.

“Mi-aş dori să stea mai mult acasă”

Mona Stoica, soţia lui Romulus, care îl întruchipează pe cavalerul Ioan Lupu, spune că pasiunea lui îl determină să petreacă foarte mult timp împreună cu prietenii din ordin. „Eu lucrez pe schimburi, aşa că nu îl pot însoţi, deşi mi-ar plăcea asta. Din păcate, puţinul timp liber pe care l-am avea la dispoziţie el îl dedică ordinului.” Mona Stoica adaugă că îl înţelege pe Romică şi mai spune că îi admiră pe membrii ordinului, mai ales atunci când vede cât de bucuroşi sunt copiii din ţară care vizitează Castelul Corvinilor atunci când coboară din autocar şi zăresc în curte cavaleri şi domniţe.

La Castelul Corvinilor a fost şi mare sărbătoare. Hunedorenii au fost aşteptaţi, începând de miercuri, la două zile de festival medieval. De la ferestrele fortăreţei Corvinilor, ielele l-au întâmpinat pe viteazul Macbeth, întors victorios de pe câmpul de luptă. Aşa a început o scenetă din vestitul Shakespeare şi, odată cu ea, puţinele sărbători de castel din România.

O zi din viaţa de cavaler

Programul vieţii de nobil într-o lume în care au locuri de muncă, rate la apartamente, copii de dus la şcoală sau bătrâni de îngrijit se desfăşoară mai mult la sfârşit de săptămână. Sâmbăta este atelier. Duminica, de regulă, la Castelul de la Hunedoara au loc acţiuni de reconstituiri istorice pe diferite teme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite