Arad: Datorie de 13 milioane de euro pentru drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosirea împrumutului de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este cel mai important subiect de la şedinţa de azi a aleşilor locali.

Conform executivului, banii sunt necesari pentru finanţarea celei de-a doua etape a proiectului „Reabilitarea transportului urban“, demarat în anul 2005.


„Am prefera să accesăm aceşti bani de la BERD, astfel încât banii ce ar fi trebuit să-i dăm noi pentru această lucrare să-i folosim la alte investiţii, cum ar fi Reabilitarea Centrului Istoric Vechi şi modernizarea străzii Renaşterii”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.


Prima etapă a acestui proiect se va finaliza în toamnă, mai exact tronsonul Făt Frumos – Piaţa Arenei. Cea de-a doua etapă a proiectului va cuprinde Piaţa Romană – Calea Romanilor – Podul Traian – Calea Timişorii, până la intersecţia cu strada Ştefan cel Mare. „Este o şansă pentru noi să primim acest credit. E cea mai ieftină formă de împrumut pentru o municipalitate“, a mai precizat primarul.
Conform proiectului, se vor schimba 16 kilometri de cale de rulare pentru tramvaie şi se vor repara 220.000 de metri pătraţi de drumuri şi 15.000 de metri pătraţi de trotuare. Rambursarea creditului se va face pe perioada 2012-2020 în rate semestriale egale, cu începere din 18 decembrie 2012.  După contractarea acestui nou împrumut gradul de îndatorare al municipalităţii se va ridica la 17 la sută.


Management privat la transport public
Un alt proiect aflat pe masa consilierilor vizează modificări în Consiliul de administraţie al Companiei de Transport Public Arad pentru schimbarea statutului societăţii. Este vorba despre atragerea unei societăţi private în Consiliul de Administraţie, ce va fi desemnată prin licitaţie internaţională şi care va asigura şi managementul companiei.
„Implicarea sectorului privat în sensul îmbunătăţirii serviciilor de transport public, prin atragerea unui operator puternic, este una dintre obligaţiile asumate prin contractul cu BERD”, se arată în Proiectul de hotărâre supus votului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite