Arad: Cristian Matica este constructor de avioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talentul cu care l-a înzestrat Dumnezeu i-a dat şansa să fie mai echilibrat decât ceilalţi copii de vârsta lui. Povestea lui Cristian începe în urmă cu şase ani, când, împreună cu un prieten, s-a hotărât să meargă la Palatul Copiilor din Arad, pentru a vedea cum se confecţionează avioanele.

 De mic copil, Cristian visa să-şi poată face propriul avion, o creaţie care să rămână în urma lui şi care să poată fi admirată şi apreciată de mai multe generaţii.
„La Palatul Copiilor, însă, am avut parte de o mare dezamăgire. Pasionaţii acestui sport nu confecţionau decât machete la dimensiuni foarte mici. Eu îmi doream să le demonstrez că sunt capabil să fac un avion mult mai mare, pe care să-l pot manevra cu ajutorul unei telecomande”, a spus Cristi.
Ambiţia a dat roade
După trei luni, tânărul s-a reîntors la Palatul Copiilor, cu acelaşi vis. A încercat să stea de vorbă cu profesorii de aici şi i-a rugat să-i ofere măcar o dată posibilitatea de a demonstra că poate face un avion mult mai mare decât sunt ei obişnuiţi. „Am reuşit să-i conving să ieşim puţin din tiparul după care lucrau ei. În numai trei luni am asamblat primul avion de un metru lungime, manevrabil. Cu toţii au rămas plăcut surprinşi de munca mea şi m-au felicitat. Aşa am intrat în clubul pasionaţilor de acest sport”, a mărturisit tânărul.

Campion naţional
Munca era tot mai grea de la o zi la alta pentru Cristian. Cu ajutorul tatălui său, a reuşit să construiască tot mai multe avioane, mai apoi să participe la nenumărate concursuri desfăşurate în diferite oraşe ale ţării.
„Am participat la un concurs în Chişineu Criş unde am luat locul II. Mai apoi, am ieşit pe locul I în Bacău, la un alt concurs tot cu această temă. Am reuşit să iau şi titlul de campion naţional”, a mai adăugat Cristi. Succesul l-a ajutat să se remarce, astfel încât a reuşit să intre şi într-un club. După alte câteva luni de zile, Cristian s-a apucat să asambleze alte modele, mult mai acrobatice, axându-se pe elicoptere. Deoarece era foarte bun în ceea ce făcea, la concursurile care participa, concura cu oameni mai în vârstă, cu mai multă experineţă. „Pe lângă avioane, m-au fascinat la fel de mult şi elicopterele pe care le confecţionez cu plăcere. Am ieşit locul I pe ţară la secţiunea de elicoptere, concurând cu oameni mult mai în vârstă decât mine, care puteau să-mi fie chiar părinţi”, a încheiat Cristian. În ultimii doi ani, tânărul a participat la mai multe întâlniri private. Şi-ar dori să primească mai mult sprijin din partea sponsorilor, pentru a-l ajuta să se perfecţioneze, să ajungă la concursuri şi în afara ţării şi să poată confecţiona avioane mult mai performante.

Întrebări şi răspunsuri
Ce anume ai vrea să te faci când ajungi mare?
Mi-ar place să devin inginer constructor în domeniul aviaţiei sau chiar şi pilot.

Ţi-ai dori să fi ajutat de mai multe persoane în ceea ce faci?
Da, aş vrea să am parte de mai mulţi sponsori, de a mă susţine în concursuri mult mai puternice, în afara ţării, unde sunt mult mai costisitoare.

Ce-i place
Cristian Matica a mărturisit că îi place să călătorească, să iasă cu prietenii şi să se joace pe calculator. “Ieşirile cu prietenii mă relaxează, iar jocurile pe calcultaor mă ajută să-mi dezvolt abilităţile”, a mărturisit Cristian.

Ce nu-i place
Tânărul susţine că vrea să stea cât mai departe de oamenii care nu sunt sinceri, care vorbesc pe la spate şi care mint. „Cred că e degradant să faci lucrurile pe care le-am menţionat şi nu aş vrea să am ca şi prieteni astfel de persoane”, a mai spus Cristian.

Profil
Născut - 30 aprilie 1992, Arad
Educaţie - elev, Grupul Şcolar Industrial „Iuliu Maniu”
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite