Arad: Arădeniilor li se pregătesc tarife europene pentru salubritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii colectaţi vor acoperi costurile necesare strângerii şi neutralizării resturilor menajere ale populaţiei.

Locuitorii judeţului Arad vor fi nevoiţi să scoată din buzunar bani pentru activităţile de salubrizare. Aceasta este decizia pe care vrea să o impună Consiliul Judeţean Arad ca urmare a derulării unui contract  ce vizează asocierea pe 30 de ani a tuturor oraşelor şi a 68 de comune din judeţ. Prin această asociere, toate primăriile vor contribui la realizarea unui plan şi a unui sistem de gestionare a deşeurilor care trebuie să respecte normele de mediu europene.

Somaţiile primite de la Comisia Europeană de autorităţile române care nu au găsit până acum soluţii la gropile de gunoi au grăbit deciziile administrative care trebuie să reducă poluarea. Proiectul prevede instituirea de taxe  locale de salubrizare care vor fi stabilite de fiecare primărie în parte în aşa fel încât să acopere costurile legate de transportul gunoaielor de la cetăţeni la staţiile de transfer, şi de la acestea la deponeul ecologic din municipiu.

Investiţii în tehnologie modernă

Pentru a acoperi necesarul judeţului, în municipiul Arad se va construi o staţie de compostare a deşeurilor biodegradabile, care va avea o suprafaţă de 6,5 hectare. Staţii de transfer se vor construi la Chişineu Criş, la Bârzava şi una la Sebiş, acestea fiind proiectate, de asemenea, pe suprafeţe de cel puţin un hectar. La Ineu mai sunt prevăzute construirea unei staţii de sortare şi a uneia de compostare. Resturile menajere vor fi mai apoi transportate la rampa ecologică din municipiu, care va deservi toate localităţile.

În proiectul pentru o gestionare ecologică a deşeurilor este prevăzută şi închiderea gropilor de gunoi considerate “bombe de mediu”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite