Arad: Adrian Creţa, promotor al performanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul TV îşi dedică emisiunile oamenilor care şi-au consacrat vieţile pentru atingerea celor mai bune performanţe în sport.

Profil:

Născut: 28 aprilie 1978
Educaţie: şcoala post-liceală de agent  vamal şi „etern student al Aradului”
Experienţă: jurnalist de 11 ani
Familie: căsătorit

A intrat în lumea televiziunii, la un post local, din pură întâmplare. Se întâmpla în urmă cu mai bine de 10 ani, pe când postul se numea Intersat. Îşi aminteşte că a ales împotriva curentului. „Aşa cum procedează orice tânăr Taur încăpăţânat”, a explicat acesta.

S-a intersectat în carieră şi cu presa scrisă, la Agenda Zilei şi Ziarul Transilvania, revenind în urmă cu câţiva ani pe sticlă. „În ambele ipostaze, cea de redactor în televiziune şi cea de ziarist, am avut norocul său fiu călăuzit de doi oameni minunaţi, Ioan Hamza şi Sebastian Şiclovan. Un singur mare regret am. Nu am lucrat în radio”, a povestit Adrian.

Pasionat de „extra-fotbal”
Spre deosebire de majoritatea jurnaliştilor sportivi, nu s-a apropiat de fotbal, ci de alte sporturi.  „Tocmai datorită celor care mi-au fost colegi, ei erau specializaţi pe fotbal. Ei m-au încălţat cu partea extra-fotbalistică”, şi-a amintit ziaristul arădean. Treptat, s-a îndrăgostit de polo, baschet, rugby, handbal, dar şi de sporturile individuale.

„Am început cu transmisiuni de la meciurile echipei de polo, fiind martor ale superbelor rezultate obţinute sub bagheta cuplului Ghiţan – Brânzei. Au urmat frumoasele performanţe ale altor sporturi de echipă din Arad. Baschetul a fost reprezentat la nivel înalt, atât la băieţi cât şi la fete, iar la rugby sau handbal, Aradul a cunoscut vremuri foarte bune”, a punctat Adrian. Din când în când a fost pus în situaţia de a face relatări de la meciuri de fotbal. Experienţele din zona sportului rege sunt din cele mai plăcute, a mai spus jurnalistul.  „Natura meseriei te face să lucrezi şi cu fotbalul, deşi eu nu mă consider un fan al acestui sport. Totuşi, am amintiri frumoase de la meciuri. Mă gândesc la Telecom – Universitatea Craiova, Tricotaje Ineu – Ceahlăul Piatra Neamţ, ambele din Cupa României, sau la acel memorabil Poli – UTA 3-4”, a completat Adrian.

Moderator de emisiune
De câţiva ani, Adrian realizează săptămânal emisiunea „Microb” la un post local de televiziune. Concepută de Ioan Hamza, care e şi naşul său.

Emisiunea abordează lumea sportului dintr-o perspectivă mai rar întâlnită în peisajul românesc TV contemporan. „Emisiunea mea scoate în evidenţă performanţa, copiii care şi-au pierdut tinereţea, oamenii care muncesc pentru sport. Nu mi-a plăcut niciodată mercenariatul în sport”, a conchis Adrian Creţa. Jurnalistul sportiv arădean a  adăugat că se regăseşte în viaţa televiziunii, dedicată cetăţeanului simplu din oraş.

Întrebări şi răspunsuri


Preferi rolul de moderator sau cel de redactor de ştiri?
Ştirile îmi sunt meseria, iar emisiunea reprezintă hobby-ul
 
Televiziune sau presă scrisă?
Nu am probleme în niciun domeniu. Fiecare vine cu avantajele şi dezavantajele sale.
 
Ce trebuie să ştie telespectatorii tăi?
Că vor vedea întotdeauna valoare, performanţă, calitate, oameni care şi-au dedicat viaţa unui sport.

Cum te-a ajutat munca în presă în viaţa de zi cu zi?

Am cunoscut mulţi oameni şi am învăţat să deosebesc mai bine calităţile de defecte.

Ce-i place

Adrian a spus că el apreciază oamenii cu simţul umorului şi sinceritatea. Acesta a mai adăugat că este foarte îndrăgostit de Bucovina. „Îmi place şi mâncarea bună”, a admis acesta.

Ce nu-i place

Respinge oamenii care ascund adevărul şi nu-i plac nici cei care încearcă să pară ce nu sunt în realitate. „Nu îmi plac minciuna şi ipocrizia”, a spus Adrian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite