Arad: Adrian Creţa, promotor al performanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul TV îşi dedică emisiunile oamenilor care şi-au consacrat vieţile pentru a atinge cele mai înalte culmi în sport

A intrat în rândurile televiziunii locale din pură întâmplare. Se întâmpla în urmă cu mai bine de 10 ani, pe când postul se numea Intersat. Îşi aminteşte că - „aşa cum procedează orice tânăr Taur încăpăţânat” - a ales împotriva curentului. S-a intersectat în carieră şi cu presa scrisă, la Agenda Zilei şi Ziarul Transilvania, revenind în urmă cu câţiva ani pe sticlă. „În ambele posturi, cea de redactor în televiziune şi cea de ziarist, am avut norocul său fiu călăuzit de doi oameni minunaţi, Ioan Hamza şi Sebastian Şiclovan. Un singur mare regret am. Nu am lucrat în radio”, a povestit Adrian.

Pasionat de „extra-fotbal”
Spre deosebire de majoritatea jurnaliştilor sportivi, nu s-a apropiat de fotbal, ci de celelalte sporturi.  „Tocmai datorită celor care mi-au fost colegi, ei erau specializaţi pe fotbal. Ei m-au încălţat cu partea extra-fotbalistică”, şi-a amintit ziaristul arădean. Treptat, s-a îndrăgostit de polo, baschet, rugby, handbal, dar şi de sporturile individuale. „Am început cu transmisiuni de la meciurile echipei de polo, fiind martor ale superbelor rezultate obţinute sub bagheta cuplului Ghiţan – Brânzei. Au urmat frumoasele performanţe ale celorlalte sporturi de echipă din Arad. Baschetul a fost reprezentat la nivel înalt, atât la băieţi cât şi la fete, iar la rugby sau handbal, Aradul a cunoscut vremuri foarte bune”, a punctat Adrian. „Natura meseriei te face să lucrezi şi cu fotbalul, deşi eu nu mă consider un fan. Totuşi, am amintiri frumoase de la meciuri. Mă gândesc la Telecom – Universitatea Craiova, Tricotaje Ineu – Ceahlăul Piatra Neamţ, ambele din Cupa României, sau la acel memorabil Poli – UTA 3-4”, a completat.

Moderator de emisiune
De câţiva ani, realizează săptămânal emisiunea „Microb”. Concepută de Ioan Hamza (care e şi naşul său), emisiunea „scoate în evidenţă performanţa, copii care şi-au pierdut tinereţea, oameni care muncesc pentru sport. Nu mi-a plăcut niciodată mercenariatul în sport”, a conchis Adrian Creţa, adăugând că se se regăseşte în viaţa televiziunii, dedicată cetăţeanului simplu din oraş.

Întrebări şi răspunsuri
- Preferi rolul de moderator sau cel de redactor de ştiri?
- Ştirile îmi sunt meseria, iar emisiunea reprezintă hobby-ul.
- Televiziune sau presă scrisă?
- Nu am probleme în niciun domeniu. Fiecare vine cu avantajele şi dezavantajele sale.
- Ce trebuie să ştie telespectatorii tăi?
- Că vor vedea întotdeauna valoare, performanţă, calitate, oameni care şi-au dedicat viaţa unui anume sport.
- Cum te-a ajutat munca în presă în viaţa de zi cu zi?
- Am cunoscut mulţi oameni şi am învăţat să deosebesc mai bine calităţile de defecte.

Ce-i place
Adrian apreciază oamenii cu simţul umorului şi sinceritatea. E îndrăgostit de Bucovina. „Îmi place şi mâncarea bună”, admite.

Ce nu-i place
Respinge oamenii care ascund adevărul şi nu-i plac nici cei care încearcă să pară ce nu sunt în realitate. „Nu îmi plac minciuna şi ipocrizia”, spune Adrian.

Profil
Născut 28 aprilie 1978
Educaţie Şcoala post-liceală de agent vamal, şi „etern student al Aradului”
Experienţă Jurnalist
Familie Căsătorit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite