Arabii vor instalaţii nucleare ca ale Israelului şi Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perspectivele energetice şi evoluţiile din Orientul Mijlociu au făcut statele arabe să (re)lanseze programe nucleare proprii. Rusia face deja concurenţă Americii în domeniu. Liderii

Perspectivele energetice şi evoluţiile din Orientul Mijlociu au făcut statele arabe să (re)lanseze programe nucleare proprii. Rusia face deja concurenţă Americii în domeniu.

Liderii Ligii Arabe au semnalat că intenţionează să avanseze propriile planuri de dezvoltare a energiei atomice - chit că au avertizat şi asupra cursei înarmărilor pe care o creează în Orientul Mijlociu rivalitatea dintre Israel şi Iran.

Decembrie 2006 a diminuat ambiguitatea strategică pe care Israelul o menţine în jurul capacităţilor sale nucleare, confirmându-le de două ori în plus. Audiat în Congres pentru numirea drept ministru al apărării SUA, Robert Gates a citat Israelul printre ţările care deţin bombe nucleare. Apoi, premierul Ehud Olmert, intervievat de un canal german, a lăsat să se înţeleagă că Israelul este în prezent singura putere nucleară din Orientul Mijlociu.

Imediat s-a amintit absenţa presiunilor puterilor nucleare acceptate asupra Israelului pentru semnarea Tratatului de Nonproliferare Nucleară. Doar Iranul invocă ameninţarea "presupusului" arsenal israelian pentru legitimarea planurilor sale nucleare - chiar când le prezintă drept civile.

Domino extrem

Tot în decembrie, Consiliul Golfului anunţa intenţia unui program nuclear civil panarab. Yemenul a aprobat această dorinţă şi a adăugat dorinţa propriei dotări cu capacităţi de producere a energiei nucleare civile. Anterior, preşedintele Mubarak confirma, la Moscova, că Egiptul a reluat programul nuclear la care a renunţat după accidentul de la Cernobîl. Regele Abdullah al Iordaniei a anunţat, în ianuarie, un program naţional de gen.

Washingtonul s-a arătat dispus să ajute statele arabe amice în această nouă direcţie de politică, a energiei. La fel şi Teheranul - care a plusat, oferind statelor arabe şi un pact militar. Irealizabil, cel puţin imediat: după ce au denunţat îndelung arsenalul nuclear al Israelului, statele arabe se tem acum şi de viitoarele rachete iraniene - sau de cele americane împotriva acestora. Regele Abdullah i-a cerut în privat preşedintelui Ahmadinejad să înceteze îmbogăţirea uraniului.

Experţii estimează la un deceniu timpul necesar ca statele arabe să ajungă la un liman energetic nuclear - doar că eforturile necesare pot fi oricând redirecţionate spre scopuri militare. Chiar şi comentatorii arabi recunosc că - dincolo de alăturarea clubului statelor dezvoltate dotate cu tehnologii nucleare -, cursa nucleară din instabila regiune a Orientului Mijlociu poate duce la o catastrofă fără precedent chiar şi aici. În acord cu SUA şi Israel, stabila Iordanie poate garanta un program de energie atomică sigur şi transparent. Greu de garantat şi de conducerea Algeriei: chiar când au exersat democraţia, militarii au fost nevoiţi la reversul procesului, ca islamiştii să nu preia legal puterea. Chiar şi aşa - sau poate mai ales aşa - ţara este acum scenă pentru atentate teroriste de neoprit.

Comitetul General al Poporului a autorizat semnarea acordului de cooperare libiano-americană în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare
Agenţia libiană Jana

SUA construiesc prima centrală nucleară a Libiei

Pe fondul declaraţiilor belicoase ale colonelului Gaddafi şi al atentatelor sprijinite de Tripoli, Libia a fost vreme îndelungată izolată din cauza programului de dezvoltare a armelor de distrugere în masă.

În 2003, colonelul a renunţat însă la ambiţiile unui arsenal nonconvenţional şi, în 2006, a restabilit relaţiile diplomatice şi cu SUA.

Cu rezerve de miliarde de barili de petrol şi trilioane de metri cubi de gaze naturale, Libia şi-a menţinut însă intenţia de a avea instalaţii nucleare pentru scopuri paşnice - inclusiv ca parte a aranjamentului cu SUA. În martie, colonelul Gaddafi avertiza că întârzierea respectării angajamentelor pe care Occidentul şi le-a luat faţă de Libia spulberă posibilitatea ca ţara şi decizia sa să mai poată fi date drept exemplu Iranului sau Coreei de Nord, state ajunse şi rămase paria din cauza programelor nucleare.

Abia după asta, SUA au anunţat că vor ajuta Libia să ridice prima centrală nucleară a naţiunii nord-africane. Afacerea include construirea unei centrale nucleare, participarea la dezvoltarea unei capacităţi de desalinizare a apei şi proiecte… comune de cercetare şi pregătire a specialiştilor libieni în America.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite