Arabia Saudită se depărtează de SUA, spre Rusia şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un tot mai inconfortabil aliat în Washington, Riadul a decis să-şi asume un rol activ în fruntea arabilor şi chiar să forjeze, treptat, noi relaţii cu Moscova sau Beijingul

Cu un tot mai inconfortabil aliat în Washington, Riadul a decis să-şi asume un rol activ
în fruntea arabilor şi chiar să forjeze, treptat, noi relaţii cu Moscova sau Beijingul

Monarhia saudită a adunat Liga Arabă la Riad, unde regele Abdullah a declarat ilegală "ocupaţia americană din Irak". E drept, planul saudit de pace cu Israelul este însă destul de conform cu poziţiile SUA.

Fostă bază a SUA în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită "s-a lepădat" o dată de americani pe 11 septembrie - în timp ce importanţi saudiţi erau scoşi din America prin ieşirea de urgenţă -, apoi în 2003, când nu a sprijinit atacarea Irakului decât tacit. Vechi apropiat al familiei Bush, prinţul Bandar - fost ambasador al Riadului la Washington - a rămas însă un obişnuit al Casei Albe. Dar este acum consilierul pe securitate naţională al unchiului său, noul monarh saudit, adică un soi de "Kissinger arab", care colindă Orientul Mijlociu pentru a impune un nou rol regional al Arabiei Saudite.

Mecca politică

După anii de aşteptare a sceptrului, regele Abdullah doreşte să renunţe la vechea diplomaţie discretă a Riadului, care încerca să îmbuneze mişcările islamiste antiamericane din ţară simultan cu menţinerea sprijinului american împotriva adversarilor din vecini. Acum SUA au tot mai puţine puncte stabile în nisipurile mereu fierbinţi ale regiunii - chiar şi modernizaţii aliaţi din Golf au anunţat Pentagonul că nu vor accepta calitatea de trambulină a unui atac asupra unui Iran pe cât de advers, pe atât de puternic. De aceea, Riadul a decis să ia conducerea activă a lumii arabe, abordând direct dosarele regiunii: ascensiunea persană, chestiunea palestiniană şi sectarismele fratricide din Irak şi Liban.

Pentru prima oară, un summit al Ligii Arabe s-a ţinut la Riad. Pentru prima oară, nu s-a mai lăsat cu certuri ca la uşa cortului între divizaţii lideri arabi. Anterior, preşedintele iranian a fost ascultat la Riad - unde i s-a reiterat dezavuarea tensionării regionale pe care o creează politica sa nucleară. Cu preşedintele sirian s-a tratat cu uşile închise.

Mai mult, Casa de Saud i-a chemat pe liderii Fatah şi Hamas şi la Mecca, de unde au plecat cu un guvern de uniune naţională. De data asta, planul saudit n-a mai fost conform celui american: SUA voiau ca Riadul să convingă Hamas să recunoască Israelul, înainte de orice altceva. Mai departe, ca prezident al summitului Ligii Arabe, regele Abdullah a tunat că o ţară în care se află trupe străine necerute este, deci, sub ocupaţie - ceea ce poate suna şi a legitimare a atacurilor antiamericane. Cel puţin declarativ, Casa Albă s-a declarat surprinsă şi a reacţionat diplomatic: trupele americane se află în Irak cu permisiunea ONU şi a guvernului de la Bagdad. Unul şiit, deci proiranian, deci suspect restului suniţilor. Cât timp Riadul face concurenţă Teheranului şi tratează cu Damascul - în rând sau în locul Washingtonului -, Arabia Saudită rămâne un aliat strategic al SUA.

Preşedintele Putin, către regele Abdullah

În spiritul vechilor înţelegeri ale URSS cu lumea musulmană, preşedintele Rusiei a trimis summitului Ligii Arabe o depeşă în care cerea solicitarea unei date a retragerii SUA din Irak şi curta "contribuţia lumii arabe la construirea unei noi oridini multipolare" ş.a.m.d. Kremlinul îşi reface influenţa globală, vânzând gaze europenilor, petrol chinezilor şi arme indienilor sau latino-americanilor. Se opune multiplicării sancţiunilor ONU împotriva Iranului sau Sudanului şi insistă să organizeze o conferinţă internaţională pentru Asia de Vest, unde consideră conflictul israeliano-palestinian drept nodul nordian.

Pe aceste trasee, preşedintele Putin a efectuat, în februarie, prima descindere în Arabia Saudită a unui lider rus/sovietic. Gest rarisim, regele Abdullah a întins covorul roşu egalului său întru producţie a hidrocarburilor. Parte a tratativelor, Moscova a promis să doteze Riadul cu un program nuclear naţional şi cu extinderea cooperării spaţiale. În rest, deşi este încă al treilea furnizor mondial de armament, după SUA şi Marea Britanie, Rusia a vândut în anul 2005 mai multe arme decât SUA în Golf - unde se caută alternative la dependenţele de SUA.

Toate problemele din regiune sunt cauzate de conflictul dintre israelieni şi palestinieni, care a rămas nerezolvat
preşedintele Vladimir Putin

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite