„Ar fi un şoc pozitiv să intre la închisoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii politici cred că decizia de condamnare a lui Adrian Năstase este un act de curaj al justiţiei din România şi că, în mod normal, cariera sa politică ar trebui să se încheie.

Condamnarea primită de fostul premier Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii" este întoarsă pe toate feţele de opinia publică din România. Unii îşi exprimă speranţele cu privire la însănătoşirea justiţiei, alţii cred că asistăm la finalul indiscutabil al unei zbuciumate cariere politice, iar alţii sunt de părere că această decizie va avea ca efect, întâmplător sau nu, o deturnare a atenţiei de la vizita pe care preşedintele Traian Băsescu o face în aceste zile la Bruxelles. „Adevărul" a consultat o serie de analişti cu renume în încercarea de a descifra toate semnificaţiile acestei condamnări.

„Această condamnare nu ajută PDL-ul"

Cristian Pârvulescu (foto)este de părere că din acest moment agenda publică a fost deturnată: „Nu se va mai vorbi nici despre întâlnirile de la Bruxelles şi nici de manifestaţia din Piaţa Universităţii". Comentatorul politic a subliniat, totodată, că este una dintre puţinele condamnări ale unui fost prim-ministru în lume şi că această condamnare va atârna greu de imaginea politică a lui Adrian Năstase.

image

„Este un politician cu o putere formidabilă de revenire, aşa cum nu se prea întâlneşte în politica românească. Mă aşteptam să fie condamnat într-unul dintre dosare. Nu cred însă că aceasă condamnare distruge USL-ul şi nici că ajută PDL-ul. Mai degrabă, este o decizie favorabilă partidelor antisistem, partidelor care nu au participat la
guvernare", a mai spus Cristian Pârvulescu.

„Nu s-a mai întâmplat în istoria româniei"

Analistul politic Cristian Ghinea (foto) nu vede decât conotaţii pozitive în această decizie: „În mod normal cariera politică a lui Adrian Năstase ar trebui să se încheie, dar nu asta este cel mai important acum, ci faptul că asistăm la o decizie curajoasă a justiţiei. Un om puternic a fost condamnat, şi cred că asta înseamnă un precedent fericit. Ar fi un şoc pozitiv ca Adrian Năstase să intre la închisoare. Aş remarca această perioadă în care foarte mulţi oameni puternici din politică şi din alte domenii au fost condamnaţi, chiar şi cu suspendare. Este ceva ce nu s-a mai întâmplat în istoria României, unde persoanele puternice au avut imunitate".

Ghinea remarcă şi atitudinea reţinută a colegilor de partid ai lui Adrian Năstase.  „Observ că PSD-ul este mai puţin vocal decât în alte dăţi. Cu excepţia declaraţiei nefericite făcute de Victor Ponta şi în contrast cu alte situaţii de acest fel când erau foarte vocali, acum par resemnaţi şi cred că încep să înţeleagă că nu mai sunt deasupra legii".

„Măcar să-i fie ruşine!"

image

Poetul Florin Iaru (foto) vorbeşte în pilde. „Nu e nimic de discutat, nu asta am vrut, să-şi facă justiţia treaba? Sunt convins că Adrian Năstase nu va face nicio zi de puşcărie, dar măcar să rămână cu ruşinea. E ca în visele proaste. Eu când eram adolescent visam că merg gol pe stradă şi nu aveam unde să mă ascund. Îmi era teribil de ruşine. Aşa şi cu Adrian Năstase - nu mai are unde să se ascundă şi măcar să-i fie ruşine! PSD-ul nu cred că va fi foarte afectat în raport cu electoratul pentru că Năstase nu mai e în prima linie. Din contră, ar putea să o folosească în avantajul lor dacă sunt deştepţi, dar mă îndoiesc că sunt", ne-a declarat Iaru.

Sorin Ioniţă: „În PSD vor începe mişcări"

image

Pentru analistul politic Sorin Ioniţă (foto), condamnarea primită de Adrian Năstase înseamnă apariţia unor lupte interne în PSD. „În cariera lui politică pică foarte prost această condamnare, deşi Adrian Năstase nu trebuie subestimat pentru că a trecut prin multe momente dificile. Această condamnare va avea ecouri majore mai ales în interiorul PSD, unde domnul Năstase era în plină revenire. Avea o influenţă tot mai mare şi cred că el cam asta şi-ar fi şi dorit, să-i ia locul lui Ion Iliescu în postura de părinte al partidului.

 Ei bine, cu această condamnare i s-a cam tras puternic frâna de mână. În PSD vor începe nişte mişcări, pentru că politica nu suportă vidul. Când un loc rămâne gol, apare imediat o luptă între tabere pentru adjudecarea lui", crede Ioniţă. Acesta spune că principalul partid de Opoziţie va avea de suferit mai ales pe plan extern: „Pentru PSD, această condamnare pică prost în ochii Occidentului, pentru că se aflau în plină ofensivă pe la Bruxelles, unde reclamau dictatura din România. Pe plan intern nu ştiu dacă va fi ceva semnificativ, cel puţin în raport cu electoratul. Se cam ştie ce fel de politician e Năstase".

Jurnalistul Mircea Toma speră că de acum înainte va dispărea finanţarea ocultă în campaniile electorale. „Acum nu este pedepsit numai Adrian Năstase. El plăteşte pentru toată instituţia pe care o reprezintă. Dacă în celelalte dosare e anchetat pentru fonduri personale, aici e vorba de bani pentru partid. Poate că e un semnal de alarmă pentru toate partidele. Ştiu că nu se face primăvară cu o floare, dar măcar să fie acesta ghiocelul democraţiei româneşti"

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite