Aproape 5 la sută din români au handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"În România, la momentul actual, persoanele cu handicap reprezintă 5% din întreaga populaţie", a declarat Adrian Mîndroiu, director pentru Integrare Europeană din cadrul Autorităţii

"În România, la momentul actual, persoanele cu handicap reprezintă 5% din întreaga populaţie", a declarat Adrian Mîndroiu, director pentru Integrare Europeană din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, la o conferinţă organizată, ieri, de Ambasada SUA la Bucureşti.
Acest procent este cu 13% mai mic faţă de cel existent în Statele Unite şi cu circa 7% mai mic decât cel din Uniunea Europeană. Mîndroiu a mai spus că, faţă de martie 2006, în iunie, numărul persoanelor cu handicap a crescut cu 7.000-8.000, adăugând că nu se poate face o estimare decât în funcţie de numărul de persoane care sunt înregistrate în evidenţele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Nicholas Taubman, a adus în discuţie existenţa unor extrem de puţine facilităţi pentru persoanele cu handicap, referindu-se, în special, la sistemul de educaţie.
Femeile cu probleme - mai multe decât bărbaţii
Jeffrey Rosen, director de politici în cadrul Consiliului Naţional pentru Persoane cu Dizabilităţi al SUA, a afirmat că, în Statele Unite, circa 18% din populaţie este considerată cu dizabilităţi, în timp ce în Uniunea Europeană media persoanelor cu asemenea probleme este între 8-12%. Referitor la situaţia din ţară, datele prezentate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) arată că, pe lângă Bucureşti, în judeţele Bihor şi Prahova locuiesc cele mai multe persoane cu handicap, în jur de 20.000. Ca vârstă, cei între 50 şi 60 de ani reprezintă ponderea cea mai mare a persoanelor cu dizabilităţi, numărul lor fiind în jur de 60.000, iar dintre aceştia, mai mult de jumătate sunt femei.
Handicapul mintal şi cel vizual - cele mai frecvente
Ultimele date publicate pe site-ul www.anph.ro arată că, în ţară, handicapul mintal (aproape 102.000) şi cel vizual (în jur de 95.000) sunt principalele dizabilităţi, iar cei mai mulţi care au asemenea probleme stau în familii, şi nu în medii instituţionalizate. La ora actuală, în România există doar 19 centre de recuperare şi reabilitare. Adrian Mîndroiu a semnalat supraaglomerarea acestor centre, ca şi lipsa unui personal pregătit. "Numai înfiinţarea unor servicii pentru aceste persoane ajunge la 6.000 miliarde de lei pe an", s-a plâns Mîndroiu. Problemele discutate, ieri, au rămas la stadiul de discuţii, fără să se dea soluţii concrete.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite