"Aproape jumătate din populaţie vorbeşte aici româneşte"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Menahem Ariv, primarul oraşului Nazareth Illit, vorbeşte în exclusivitate pentru Adevărul despre starea de spirit din oraşul atacat duminică seară de rachetele Hezbollah. Originar din România,

Menahem Ariv, primarul oraşului Nazareth Illit, vorbeşte în exclusivitate pentru Adevărul despre starea de spirit din oraşul atacat duminică seară de rachetele Hezbollah. Originar din România, Ariv este unul dintre membrii marcanţi ai partidului Kadima, din care face parte actualul premier israelian Ehud Olmert. Menahem Ariv este una dintre personalităţile cunoscute ale Organizaţiei evreilor originari din România.
- Domnule primar, care este situaţia la Nazareth?
- Duminică seară a fost atacată regiunea Nazareth. Mai multe oraşe din zona noastră au fost ţinta teroriştilor. Situaţia este încordată din cauza teroriştilor din Liban, care conduc acolo şi care luptă împotriva noastră. Guvernul libanez trebuie să ia atitudine faţă de această organizaţie teroristă care încearcă să conducă ţara. În plus, guvernul de la Beirut trebuie să-şi îndeplinească promisiunile făcute în acest sens.
- La ce distanţă se află Nazareth de graniţa cu Libanul?
- La 50 de kilometri. Suntem mai departe faţă de Haifa, o altă ţintă a teroriştilor.
- Câţi originari din România trăiesc în Nazareth?
- Din populaţia de circa 52.000 de persoane, aproximativ 40 la sută vorbesc româneşte. Îi includ în această categorie şi pe cei veniţi din Basarabia. Deci, o populaţie destul de importantă din punct de vedere numeric.
- Care e starea de spirit în oraş?
- Situaţia este stabilă. Lumea merge la lucru. şcolile sunt închise, deoarece acum e vacanţă. Dar, fără îndoială că este o situaţie tensionată. Noi suntem totuşi obişnuiţi cu aceste ameninţări. Lucrul cel mai important este că populaţia are încredere în guvern şi înţelege situaţia.
- Vă este frică?
- Cine spune că nu îi este frică nu spune adevărul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite