Aproape jumatate din brutarii vor fi inchise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2006, painea va fi stantata

In ultimii ani, evaziunea fiscala din domeniul moraritului si panificatiei a inflorit continuu, aproximativ 40 la suta din productia autohtona fiind produsa la negru, a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii. In aceste conditii daca nu se vor conforma legilor, acelasi procent din brutarii vor fi inchise. Datele statistice arata ca productia declarata de paine a scazut constant. "Daca in 1997 painea produsa in mod legal se ridica la 2,3 milioane tone, in 2001 cantitatea a scazut la 1,6 milioane, pentru ca in 2004 sa ajunga la doar 0,5 milioane tone paine produsa in mod legal. Este clar ca activitatea nu se declara", a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii.
Prejudiciile aduse bugetului statului de cantitatile mari de paine produsa la negru sunt de ordinul miilor de miliarde: neplata TVA: 3.500 de miliarde pentru paine, 1.100 de miliarde pentru faina, neplata impozitelor pentru faina: 4.000 de miliarde etc.

Paine stantata din 2006
Masurile anuntate de ministru pentru combaterea evaziunii fiscale generalizate sunt licentierea depozitelor si silozurilor, relicentierea morilor precum si personalizarea painii. "Avem in vedere fie stantarea painii cu o substanta care sa nu ii altereze calitatea, fie ambalarea painii si folosirea unor etichete speciale", a precizat Flutur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite