Aproape 2.300 de jandarmi, disponibilizaţi pentru că nu au diplomă de bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de aproape 2.300 de jandarmi fără studii liceale vor părăsi Jandarmeria Română, la 1 ianuarie 2007, ca urmare a profesionalizării impuse de aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, din

Un număr de aproape 2.300 de jandarmi fără studii liceale vor părăsi Jandarmeria Română, la 1 ianuarie 2007, ca urmare a profesionalizării impuse de aderarea la Uniunea Europeană.
Astfel, din structura IGJR vor dispărea, de anul viitor, militarii în termen şi cei angajaţi cu contract, Jandarmeria urmând să se bazeze pe ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari. În perioada 2005-2006, peste 6.500 de jandarmi au obţinut, prin examen, statutul de subofiţer, iar alţi 4.700 de absolvenţi de liceu, integraţi în personalul contractual, vor susţine testele de promovare. Cei 2.226 de disponibilizaţi care, potrivit inspectorului general Costică Silion, "fac parte din marea familie a Jandarmeriei", au primit deja posibilitatea de a se încadra pe posturi de salariaţi civili şi li s-a promis prioritate la angajare după ce îşi vor da bacalaureatul. Tot în cazul lor, IGJR a sesizat agenţiile de protecţie a forţei de muncă. "Unii dintre ei au o experienţă de peste 10 ani şi au participat chiar la teatrele de operaţiuni din Kosovo", a adăugat inspectorul general. Mircea Cernea, unul dintre cei care au acceptat o funcţie de salariat civil, a spus că intenţionează să ia bacul şi apoi să revină în Jandarmerie. "Nimeni nu a vrut să se ajungă aici, dar, pentru moment, nu s-a găsit altă soluţie", a precizat el. Jandarmii care vor rămâne fără serviciu pot beneficia de indemnizaţie de şomaj, pe o perioadă stabilită, în funcţie de stagiul de cotizare: 6 luni pentru o cotizare de cel puţin un an, 9 luni pentru o cotizare de 5 ani, respectiv 12 luni pentru 10 ani. Posturile vacante vor fi scoase la concurs, circa 10.000 de pretendenţi fiind deja luaţi în evidenţă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite