Aprecierea monedei naţionale riscă să fie de scurtă durată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de schimb sub 3,2 lei/euro amplifică riscul unei corecţii pentru că are la bază aşteptările pozitive ale investitorilor străini faţă de pieţele emergente Moneda naţională a

Cursul de schimb sub 3,2 lei/euro amplifică riscul unei corecţii pentru că are la bază aşteptările pozitive ale investitorilor străini faţă de pieţele emergente

Moneda naţională a înregistrat, ieri, o uşoară depreciere, înaintea deciziei Băncii Naţionale privind strategia de politică monetară. Motivul ţine de prudenţa investitorilor. Totuşi, analiştii avertizează că aprecierea din ultimele zile ar putea fi de scurtă durată, existând riscul deprecierii leului.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs oficial de 3,1782 lei/euro, cu 0,08 bani peste raportul înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute, de vinerea trecută. Astfel, la finalul şedinţei de tranzacţionare din piaţa valutară, băncile afişau cotaţii de 3,1760-3,1780 lei/euro.

Mai mult, în numai o săptămână, moneda naţională s-a apreciat cu circa 1,3 procente. Totuşi, cursul actual al leului atrage riscuri sporite pentru o corecţie pe piaţa valutară. Analiştii ING notează, în raportul despre pieţele emergente, publicat odată la două săptămâni, că aprecierea vine pe fondul sentimentului pozitiv faţă de pieţele din regiune. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, la sfârşitul săptămânii, într-un interviu pentru Reuters, că aprecierea leului s-ar putea dovedi nesustenabilă. Cu toate acestea, banca centrală preferă ca moneda să se stabilizeze singură, intervenţia BNR fiind o măsură de ultimă instanţă. "În general, suntem îngrijoraţi că nivelurile actuale se vor dovedi a fi nesustenabile. Câtă vreme este posibil să nu intervenim pe piaţă, BNR ar prefera ca moneda să se stabilizeze singură", a declarat Isărescu.

Condiţii monetare restrictive

Menţinerea unor condiţii monetare de ansamblu restrictive este principalul argument menţionat de BNR pentru reducerea ratei dobânzii de politică monetară, având în vedere perspectiva unei aprecieri mai accelerate a leului, se spune în raportul ING citat de Mediafax.

De la începutul anului, BNR a redus de trei ori dobânda de politică monetară de la 8,75% la 7,25% pe an. Totuşi, indicele condiţiilor monetare realizat de analiştii ING semnalează o situaţie restrictivă moderată. Procesul recent accelerat de dezinflaţie este o urmare a evoluţiei cursului de schimb. Realizările BNR cu privire la inflaţie sunt expuse unui risc ridicat din partea ratei de schimb. Cursul valutar, ridicat şi asimetric (variaţia este mai puternică în cazul unei deprecieri a monedei, explică economiştii ING) atrage riscuri inflaţioniste ridicate, în special având în vedere trendul deficitului de cont curent, ridicat şi nesustenabil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite