Apele au smuls copiii din braţele părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vişeu de Sus este în doliu. Ieri au fost înmormântaţi cei care au pierit în vâltoarea apelor. Maria Rad împreună cu Claudiu, băieţelul său în vârstă de numai opt ani, s-au adăpostit

Vişeu de Sus este în doliu. Ieri au fost înmormântaţi cei care au pierit în vâltoarea apelor. Maria Rad împreună cu Claudiu, băieţelul său în vârstă de numai opt ani, s-au adăpostit de furia apelor într-o casă, pe un deal. Au murit sub dărâmături.

"Claudiu striga la noi: <> . Am încercat să ajungem la ei, dar nimeni nu l-a putut salva", spune Ileana Danci, sora Mariei. În aceeaşi casă a murit şi un văr de-al lor, Ion Păsăriuc (25 de ani).

Un băiat de 16 ani, Ştefan Tomoiagă, a fost smuls de ape de lângă tatăl său. Toţi au dispărut sub privirile neputincioase ale rudelor. Nici în Moldova nu s-a domolit furia apelor. Noi viituri sunt aşteptate pe cursurile Siretului şi Prutului, în judeţele Botoşani, Neamţ şi Bacău.

Bilanţul durerii

Şase judeţe afectate de inundaţii. Numărul persoanelor evacuate: 15.183
Numărul decedaţilor: 5 (după ce a fost găsit trupul neînsufleţit al unei femei în Valea Moldovei)
Locuinţe distruse: 148

În Vişeu de Sus, patru vieţi au fost luate de viitură într-o singură zi

Un copil de opt ani a murit alături de mamă, într-o casă în care se adăpostiseră. Acolo a mai murit şi un tânăr de 25 de ani, iar un băiat de 16 ani a fost smuls de ape.

În zona Văii Vaserului, oamenii trăiesc şi acum cu teama că în orice moment apa ar putea ajunge din nou la casele lor. Rudele celor dispăruţi încearcă să-şi şteargă lacrimile şi să ia viaţa de la capăt.

A murit cu pruncul în braţe

Ieri a fost zi de doliu în Vişeu de Sus, unde o femeie şi fiul ei de numai opt ani au fost înmormântaţi.

Maria Rad împreună cu alte rude au fugit să scape de furia apelor. S-au adăpostit într-o casă, pe un deal mai departe de râu, sperând că o să scape cu viaţă. "Au fugit de moarte, dar tot i-a luat Dumnezeu!", îi plâng vecinii. Femeia împreună cu Claudiu, copilul de opt ani, şi un văr,

Ioan Păsăriuc, de 25 de ani, au fost singurii prinşi sub dărâmături. "Claudiu striga la noi: <> Am încercat să ajungem la ei, dar nimeni nu l-a putut salva", spune Ileana Danci, sora Mariei.

Vecinii familiei îndoliate sunt îngroziţi de sfârşitul de care au avut parte cei trei. "Pe Ion când l-au găsit, nimeni n-a crezut că-i mort. Au zis că e doar leşinat", povestesc localnicii. În urma femeii a rămas o fetiţă de doar şapte ani, care nu mai are nici măcar fotografii cu mama ei.

Tânărul de 25 de ani a lăsat în urmă părinţii îndureraţi, dar şi o logodnică însărcinată în luna a patra. "Trebuia să se însoare în august. Dar azi l-am dus la groapă", oftează un văr.

"Apa mi l-o furat pe Ştefan"

Ioan Tomoiagă şi-a pierdut în viitură fiul în vârstă de 16 ani, smuls de puhoi chiar de lângă el. Ştefan Andrei lucra împreună cu tatăl său ca să strângă bani pentru un telefon mobil. L-a văzut pe Ştefan Andrei cum îl ia apa în timp ce îl privea înlemnit, aşteptând ajutor de la el.

"Nici 20 de clopote nu ar fi putut să facă atât de mult zgomot cât făcea apa. Am strigat la el, dar nu ştiu dacă m-a auzit", povesteşte bărbatul.

Mama băiatului nici măcar nu poate vorbi şi de sâmbătă nu a mai mâncat nimic. "Mi-aş fi dat şi inima pentru el, dacă ar fi avut nevoie. După ce l-au dus apele, ploaia s-a oprit şi cerul parcă s-a împărţit în două", povesteşte tatăl celui dispărut.

Ploile nu se opresc

Ieri după-amiază, hidrologii au prelungit avertizarea cod roşu pentru cursul mijlociu al Siretului (Nicolae Bălcescu -acumularea Galbeni) şi pentru Prut (la intrarea în ţară, prin punctul Oroftiana şi în amonte de Stânca Costeşti), aferente judeţelor Botoşani, Neamţ şi Bacău.

Atenţionarea este valabilă până azi, orele 16.00. De asemenea, hidrologii au decis, la nici trei ore de la momentul emiterii codului portocaliu, să extindă avertizarea hidrologică purtând codul roşu şi pe zona riverană Prutului, în aval de barajul de la Stânca Costeşti, care este golit controlat cu un debit ce depăşeşte cota de pericol. Se instituie codul portocaliu pe cursul mijlociu al Siretului (Galbeni - Adjudul Vechi) şi pe Prut în secţiunea de la intrarea în ţară - Oroftiana.

Bilanţul durerii

În cele şase judeţe afectate de inundaţii, numărul persoanelor evacuate a ajuns la 15.183. Numărul persoanelor decedate a crescut la 5, după ce a fost găsit trupul neînsufleţit al unei femei în Valea Moldovei.

A crescut şi numărul locuinţelor distruse, ajungându-se la 148, iar alte 122 de locuinţe sunt în pericol de prăbuşire.

În 146 de localităţi s-au înregistrat pagube, 6.126 de gospodării fiind inundate.

Au fost afectaţi peste 7 kilometri de drum naţional şi 1.100 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale.

Au fost distruse 1.408 de poduri şi podeţe, 8.300 de fântâni şi 23.315 hectare de teren agricol. Alte 3.034 de hectare de păşuni şi fâneţe au fost acoperite de ape.

Salvaţi de sosirea elicopterului

Mii de oameni din comunele sucevene Ulma şi Brodina au stat aproape trei zile fără mâncare, fiind izolaţi din cauza apelor. Drumul şi calea care le legau de restul lumii au fost spulberate de viituri.

De sâmbătă şi până luni după-amiază, cei 3.000 de localnici nu au avut apă potabilă, mâncare, curent electric şi nu au putut pleca nicăieri decât pe jos.

Nisipitu este unul dintre satele unde oamenii aşteaptă salvarea din cer, de la elicopterele Ministerului de Interne, care de două zile aduc apă, mâncare şi generatoare de electricitate. "Noroc de elicopter că ne aduce mâncare şi apă. Altfel, muream de foame aici. Suntem izolaţi total", spune Gheorghe Burciu.

Calvarul morţilor

Până luni, când la Nisipitu a aterizat primul zbor cu ajutoare, oamenii au fost disperaţi. Galantarele magazinelor au fost golite în câteva minute. Localnicii au cumpărat tot ce se putea de teamă să nu moară de foame.

La Ulma, localitate aflată la 15 kilometri de locul unde căile de acces sunt rupte total, nici măcar morţii nu pot fi îngropaţi cum se cuvine. Rudele îndoliate trebuie să care cu spatele cele necesare înmormântării. "Am cumpărat două coroane şi acum merg să ajung la înmormântare. Am vrut să plătesc o maşină să mă ducă, dar nu am găsit", spune Silvia Calancea din Constanţa. Femeia a venit ieri la înmormântarea tatălui său în Ulma.
Deversări controlate, dar periculoase

Autorităţile române şi cele moldovene au convenit să majoreze deversările controlate din lacul de acumulare Stânca-Costeşti, de pe râul Prut, la un debit de 850 mc/s. Măsura pune în pericol mai multe localităţi din aval, dar a fost luată pentru salvarea barajului, în interiorul căruia apa ajunsese la cote alarmante. În paralel, autorităţile au dispus evacuarea unor sate din aval, dar şi întărirea digurilor.

15.183 persoane au fost evacuate din din localităţile afectate de inundaţii sau care se află în pericolul de a fi lovite de viituri.

După ce l-au dus apele, ploaia s-a oprit
Ioan Tomoiagă, tatăl lui Ştefan

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite