Apele lovesc din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane din judetul Dolj au fost evacuate in urma ploilor abundente cazute in ultimele 48 de ore si aproape 200 de gospodarii au fost inundate in mai multe localitati din judet. In situatia

Sute de persoane din judetul Dolj au fost evacuate in urma ploilor abundente cazute in ultimele 48 de ore si aproape 200 de gospodarii au fost inundate in mai multe localitati din judet. In situatia cea mai grava se afla satul doljean Sopot, situat la 20 de km de Craiova, unde paraul Meretel a iesit din matca si a inundat peste jumatate din gospodariile si casele oamenilor. Localitatea era ieri dupa-amiaza complet izolata, echipaje de militari si jandarmi actionand cu barci pentru evacuarea populatiei. Tot din cauza ploilor abundente, in comuna Bradesti au fost inundate 200 de gospodarii si 50 ha de teren arabil. Alte comune afectate sunt Brabova, unde a fost inundat inclusiv punctul de lucru al Societatii de Gospodarire a Apelor Dolj, Predesti, Seaca de Padure, Scaesti, Plesoi, Cotofenii din Dos si Carpen. Autoritatile doljene sunt in alerta, asteptandu-se precipitatii abundente si in urmatoarele doua zile. In localitatile Budahala, comuna Telesti, Cornestii Noi si Calnic au intervenit lucratorii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru evacuarea apei din gospodariile inundate. Cei 12 calugari de la Schitul Topolnita din Mehedinti risca sa ramana izolati daca va continua sa ploua. Calugarii au mai ramas departe de restul lumii timp de doua saptamani, in urma inundatiilor din iulie, cand apele paraului Calcevet au distrus podul de acces spre schit. De ieri, debitul paraului e in crestere, amenintand sa ia din nou podul provizoriu, incropit din cateva tuburi de beton. Precipitatiile cazute in ulti-mele 12 ore in judetul Mehedinti au avariat circa 50 km de drumuri comunale si judetene, pe cateva dintre acestea circulatia fiind intrerupta. Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean, Gheorghe Florescu, 10 la suta din infrastructura reabilitata in urma inundatiilor din iulie si august a fost distrusa. Daca ploile nu vor inceta, alti 50 km de drumuri, refacuti cu o parte din fondul de 129 miliarde de lei alocate de guvern, sunt in pericol de a fi calamitati.

Pericol de inundatii in 21 de judete
Prefecturile din 21 de judete au fost avertizate, din nou, despre riscul producerii unor inundatii pana miercuri. Pericol de inundatii este in Alba, Arad, Arges, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mures, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timis si Valcea. Hidrologii avertizeaza ca pot exista scurgeri importante pe versanti si torenti, precum si cresteri de debite si niveluri, in special pe raurile mici. Ploile pot afecta bazinele hidrografice ale raurilor Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, precum si pe cele ale afluentilor Oltului si Muresului.

Ploile pot strica aniversarea presedintelui Basescu
Lunea, spun batranii, nici iarba nu creste. In ciuda zicalei, ieri, la "Santierul Basescu" de la Maracineni, forfota era mare. Oamenii muncesc din greu pentru ca i-au promis presedintelui, drept cadou de ziua sa, redeschiderea traficului peste raul Buzau. Cu toate acestea, trebuie luat in calcul faptul ca o deteriorare a vremii ar putea intarzia lucrarile. "Speram sa dam drumul circulatiei pe pod la sfarsitul lui octombrie, daca ne lasa vremea. Acum a plouat putintel si lucrarile la terasament s-au intrerupt", ne-a spus Dumitru Danila, directorul firmei de constructii. El considera ca o alta problema este intervalul de timp de 21-28 de zile necesar pentru intarirea ultimelor structuri de beton care vor fi turnate in zilele urmatoare. Racirea vremii si venirea ploilor pot strica planurile presedintelui de a-si aniversa ziua de nastere band un sprit pe pod. In schimb, daca ploile nu vor dura mult, maestrul de ceremonii de la Cotroceni se poate duce sa umple sifoanele si poate baga vinul la gheata pentru ca lucrarile la "Santierul Basescu" sunt in grafic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite